Zenthe Ferenc Emlékév lesz idén Salgótarjánban

Zenthe Ferenc Emlékév lesz idén Salgótarjánban

A száz éve született Zenthe Ferenc színművész, a nemzet művésze emlékéve lesz az ez évi Salgótarjánban: a nevét viselő színház és a település önkormányzata csaknem húsz programot rendez.

Az emlékévben többek között drámapályázatot írnak ki, könyvet jelentetnek meg, de elkészül a Zenthe-tortaszelet és kiadják a Zenthe-emlékérmet is – hangzott el a programokról tartott sajtótájékoztatón Salgótarjánban.

Ifjabb Zenthe Ferenc, az emlékév fővédnöke emlékezett, hogy hogy édesapját régóta szeretet vette körül és neve a későbbi generációk részére is ismert maradt. Így sokat tesz a salgótarjáni társulat is – tette hozzá.

Fekete Zsolt, Salgótarján polgármestere azt mondta, mindent megtesznek, hogy Zenthe Ferenc neve minél tovább éljen a köztudatban.

Simon Lajos, a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház igazgatója az emlékév eseményeit ismertetve kijelentette: januárban nyílt drámapályázatot hirdetnek meg, olyan műveket várnak, amelyek Zenthe Ferenc filmjeiből merítik témájukat, ezenkívül megjelentetik a salgótarjáni színjátszás és a Zenthe Színház történetét feldolgozó könyvet is.

A települési Dornyay Béla Múzeum kiállítást rendez áprilisban, a színház ugyanakkor a tájelőadások helyszínein vándorkiállításon ismerteti részleteiben is névadója életét.

Egyházi koncertet is szerveznek Zenthe Ferenc születésnapja tiszteletére, szeptemberben filmjeit vetítik az Apolló moziban.

Ősszel tanulók részére szerveznek vetélkedőt Salgótarján színjátszásából és Zenthe Ferenc életéből.

Április 23-án, Zenthe Ferenc születésnapjának előestéjén díszvacsorát tartanak jeles színházi személyiségek, pályatársak és a nemzet színészei részvételével a művelődési center üvegcsarnokában.

Szokásossan koszorúznak Zenthe Ferenc sírjánál a Farkasréti temetőben április 24-én, 26-án mindazonáltal Zenthe-emléknapot tartanak Salgóbányán.

A 2020/21-es bajnoki szezon első hazai mérkőzése előtt megrendezik a Magyar Színészválogatott és az idén száz éves Salgótarjáni Bányász Torna Club (SBTC) nagypályás labdarúgó mérkőzését.

Mint Simon Lajos hangoztatta, a Magyar Posta a Jeles magyar előadóművészek sorozatban Zenthe Ferencről bélyeget bocsát ki áprilisban, Salgótarjánban mindazonáltal elkészül a Zenthe-tortaszelet, a Magyar Éremgyűjtők Egyesülete Nógrád Megyei Szervezete ugyanakkor Zenthe-emlékérmet ad ki a színházzal szövetségben, az önkormányzat patronálásával. A bronz érme előlapján a színművész portréja, hátlapján szülőháza megfigyelhető.

Zenthe Ferenc (1920-2006) Salgótarján salgóbányai városrészében született. Első filmszerepét Nagy Sándor honvédtábornokként 1953-ban formálta a Föltámadott a tengerben, játékfilmben utoljára a Magyar vándor című filmben szerepelt 2004-ben. Legnagyobb ismertséget hozó filmsorozata A Tenkes kapitánya volt, szerepelt a Szomszédok című teleregényben és A Szabó család című rádiósorozatban is.

Zenthe Ferenc tiszteletére Salgótarjánban 2006-ban emlékparkot alakítottak ki, ahol két évvel később mellszobrát is felszentelték. 2012-től évente Zenthe-emléknapot szerveznek, a 2012-ben megalakult színház Zenthe Ferenc Emlékplakett megnevezéssel hozott létre díjat. Salgóbányán emlékszobában is bemutatják a nemzet színésze gyerekkorát, életét, életművét, 2015-ben ugyanakkor létrejött a Zenthe Szalon, ahol kamara- és pódiumestek, felolvasó színházi estek kapnak helyet.

MTI