Új terekkel és programokkal várja látogatóit a Dobó István Vármúzeum Egerben

Új terekkel és programokkal várja látogatóit a Dobó István Vármúzeum Egerben

Új terekkel és programokkal is várja látogatóit a Dobó István Vármúzeum Egerben – hozta nyilvánosságra az intézmény igazgatója, a múzeum idei programkínálatáról és megvalósult, ráadásul folyamatban található fejlesztéseiről szóló sajtótájékoztatóján.

Ringert Csaba a szezon egyik legszámottevőbb újdonságaként kiemelte: a vendégek megtekinthetik és birtokba vehetik a Nemzeti Kastély- és Várprogram segítségével kialakított új tereket és látnivalókat az egri várban. Ezáltal a főbejáratnál létesült Déli fogadóépületet, az Ágyúdombban kialakított fogadóteret és 70 fős mozitermet, azonkívül a Cipóosztóházat, ahol később a korabeli gasztronómiával találkozhatnak a kíváncsiskodók.

Jelezte: szintén korszerűsödött a Déli várfal és az ehhez kapcsolódó, úgynevezett gyilokjáró, a Gyönyörű bástya helyreállítása mindazonáltal várhatóan tavaszra fejeződik be. Közölte: a Varkoch-kapubástya tetején egy korabeli őrszoba kap ezután helyet, a Gótikus Püspöki Királyi kastély a Magyar Géniuszok vándorkiállításnak házigazdája három hónapon át a nyár során, amíg év végére a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) 100 millió forintos támogatásából korszerűbb lesz a vár történetét bemutató tárlat.

Az igazgató szólt arról is, hogy az ez évi évtől a vármúzeum belépőjegye az egri vár mellett a Gárdonyi Géza Emlékmúzeum és a Ziffer Sándor Galéria tárlatainak megtekintésére is jogosítja a vendégeket. A változásokat sorolva közölte: a megszokott, ezáltal a jeles ünnepekhez, emléknapokhoz kapcsolódó programok mellett új időpontban és tematikával rendezik meg a Végvári Vigasságokat július 22-23. közt régizene fesztivállal, középkori gasztronómiai kínálattal, vásári forgataggal, színpadi előadásokkal és hagyományőrző bemutatókkal.

A tájékoztatón elhangzott: az intézmény a Petőfi 200 emlékév jegyében az egykori zsinagógában augusztus végéig szemlélhető Érzelmek hullámhosszán – Petőfi Sándor költői világa és a romantika festészete Magyarországon című kiállításhoz kapcsolódva múzeumpedagógiai foglalkozásokat szervez. Ezek fókuszában Petőfi Sándor mellett Madách Imre műve, Az ember tragédiája lesz.

Továbbá szó esett arról is, hogy a Dobó István Vármúzeum ez évben is meghirdeti az Egri Vár Bora versenyt, melynek résztvevői három kategóriában pályázhatnak a kitüntető címre.

mti