Negyvenkét csigafajt fedezett fel egy internacionális kutatócsoport

Negyvenkét csigafajt fedezett fel egy internacionális kutatócsoport

Negyvenkét eddig idegen csigafajt fedezett fel egy internacionális kutatócsoport, amelyiknek tagja volt Páll-Gergely Barna, az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (ATK NÖVI) felfedezője is.

A nemrégiben felfedezett új fajok a Föld legkisebb szárazföldi csigafaját is magába foglaló Angustopila nemzetségbe tartoznak. A Délkelet-Ázsia heterogén országaiban, Thaiföldön, Laoszban, Vietnamban és Mianmarban gyűjtött új fajok közül csak pár mérete haladja meg az 1 milliméteres nagyságot – áll az ELKH közleményében.

A magyar zoológus, malakológus, akinek a nevéhez fűződik a Föld legkisebb szárazföldi csigájának a felfedezése is, most az OTKA fiatal kutatói kiválósági program keretében vizsgálta internacionális kutatókkal Délkelet-Ázsia szárazföldi csigáinak diverzitását.

A kutatócsoport legmodernebb cikkében, amit a ZooKeys titulussal rendelkező taxonómiai folyóiratban publikált, negyvenkét – a tudomány részére eddig idegen – csigafaj felfedezéséről számolt be, ezzel ötszörösére növelve az eddig ismert Angustopila fajok számát.

Az információ alapján az eltérő csigafajok elkülönítése alapos morfológiai vizsgálat alatt történt, elsődlegesen a héj alakja, a csigaház felszíni struktúrája, amellett a szájadékban felfedezhető fogak száma és elhelyezkedése alapján.

A kutatócsoport egy matematikai modell segédkezésével végzett becslés alapján feltételezi, hogy összesen durván számítva 80-90, az Angustopila nemzetségbe tartozó csigafaj élhet Délkelet-Ázsiában.

„A pillanatnyi felfedezéssel egy olyan fajgazdag állatcsoporttal bővült az élővilágról való tudásunk, amelyről eddig alig volt ismeretünk” – írták a közleményben.

mti