Virtuális Google-kiállítás Magyarországról

Virtuális Google-kiállítás Magyarországról

25 évvel a rendszerváltás után – A Google és az OSA Archívum közös virtuális kiállítást nyújt a magyarországi eseményekről. Az online kiállításon az OSA Archívum korabeli fotókkal és videókkal mutatja be az 1989-es rendszerváltáshoz vezető utat.

A kiállítás anyagában található többek között egy kézzel rajzolt Budapest térkép az 1956-os forradalom október-novemberi csapatmozgásairól és harcok helyszíneiről, az ’56-os forradalom névtelen áldozatainak emlékére készített kopjafa, melyet a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájában helyeztek el, valamint részletek a Szabad Európa Rádió gyűjteményéből. Hasonlóan a magyar kiállításhoz, a kelet-európai rendszerváltásokról további kilenc virtuális gyűjteményt állítottak össze a Google Kulturális Intézetének honlapján cseh, szlovák és lengyel múzeumok illetve archívumkezelők.

1956 október-novemberi csapatmozgásokat és harcok helyszíneit ábrázoló, kézzel rajzolt Budapest térkép 1956 október-novemberi csapatmozgásokat és harcok helyszíneit ábrázoló, kézzel rajzolt Budapest térkép

Láthatók többek között a Szabad Európa Rádió gyűjteményéből válogatott anyagok, magyar állami propagandafilmek és kutatási dokumentumok, interjúk, jelentések és poszterek, illetve a Fortepan amatőr fotóarchívum képei is szerepelnek.

A térképet valószínűleg Király Béla vezérezredes, Budapest katonai parancsnoka készítette az ENSZ 1956-os Különbizottságának meghallgatására.

A rendszerváltás 25. évfordulójára összeállított kiállításokat ezen az oldalon https://www.google.com/culturalinstitute/exhibit/1956-301-1989/wRiWWvEx nézhetik meg az internetezők.

(forrás: hirado.hu)