Várhatóan 2021-ben veheti birtokba a nagyközönség a Pannon Parkot

Várhatóan 2021-ben veheti birtokba a nagyközönség a Pannon Parkot

Várhatóan 2021-ben veheti birtokba a nagyközönség a Fővárosi Állat- és Növénykert új területein készülő 5 hektáros Pannon Parkot – közölte az intézmény sajtótájékoztatóján.

Jövő tavasszal az építészeti, gépészeti munkák zöme elkészül, az üzempróbát követően a növények betelepítését is megkezdhetik, az állatok beköltöztetése ugyanakkor 2021-ben következik. A Pannon Park központi építménye, a Biodóm 1,7 hektárnyi területet foglal el, és az elképzelések alapján 2021-ben veheti birtokba a nagyközönség. Az építkezés már előrehaladott állapotban van, a Biodóm fényáteresztő tetejének acél tartószerkezete már elkészült és az átlátszó ETFE fóliapárnák jó része is a helyére került.

A Pannon Park fővállalkozói építéskivitelezése a Market Építő Zrt. megvalósításában, a Paulinyi & Partners tervei alapján várhatóan 2020 tavaszán fejeződik be, de továbbiakban csaknem egy évet kell számolni a beruházás második ütemének másfajta nagyléptékű munkáira: a több tízezer négyzetméternyi felületdíszletezésre, a több ezer köbméter termőföld és a tízezernél is több növény betelepítésére, a bemutatóhelyek állatokkal való benépesítésére, a medencék üzempróbájára, a környezet rendezésére.

A készülő létesítményt nagyvonalú kiállítástechnika jellemzi ezt követően. Az ide átköltöző elefántok férőhelye példának okáért két és félszer akkora lesz, mint a pillanatnyi, és az aktuális 30 négyzetméternyi egyetlen medence helyett négy fürdőhelyük is lesz, kint és bent összesen 570 négyzetméteren. De lesznek törpecsimpánzok, orrszarvúak és trópusi medvék is, ugyanúgy tágas külső és belső férőhelyekkel.

A belső bemutatóterek és “hálószobák” mindegyikét a Pannon Park központi építménye, a Biodóm átlátszó tetőszerkezete alatt formálják ki. Ezt a belső teret fedett parkként kell elképzelni, sétányokkal, állatkifutókkal és háromezer négyzetméternyi szubtrópusi növényterülettel. Mindez egy fényáteresztő héjazat alatt helyezkedik el, ezáltal a bemutatóhely jóformán függetleníthető lesz a külső időjárástól.

A szabálytalan alakú, maximálisan 225 méteres és 117 méter széles Biodóm belsejében egy összetett tájat, változatos megoldású élőhelyet alkotó, változatos domborzat készül. A látnivalókon végigvezető sétány egész hossza 2 kilométer lesz, amely a földszint felett újabb három szinten fog kanyarogni, mindent összevetve az épületben hét felvonó is üzemel ezt követően.

A nézők például fürdőző varánuszokban, lótuszvirággal teli tóban, vízesésben és mangrove mocsárban, dzsungelben és pálmaligetben, ezenfelül két zegzugos barlangrendszerben is gyönyörködhet, az élőhelyek összese több állattal és növénnyel lesz benépesítve. A fényáteresztő tető alatti tér, amelyiknek átlagos magassága 17 méter, legnagyobb magassága mindazonáltal 36 méter, elegendő nagyságú lesz ahhoz is, hogy a beültetéskor akár 10-12 méteres fák is kedvükre növekedjenek.

Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriumának leghatalmasabb medencéje 2,5 millió literes lesz több ezer hallal, cápákkal és rájákkal. A medencén átvezető akril alagút megvalósításának hála a közönséget körülveszi ezután a tenger élővilága kétoldalt, a fejük felett és a talpuk alatt is. A óriási cápamedence lakóit egy hatalmas betekintőablakon keresztül is meg lehet ezután nézni, az akril ablak 10,35 méter széles, 4,35 méter magas, 23 centiméter vastag és csaknem 13 tonnát nyom. Az akril alagúthoz hasonlóan ez a betekintőablak is a helyére került még a tavaszi hónapokban.

Szintén a helyén van már az 3 méter átmérőjű, 3,75 méter magasságú, 3 centiméter falvastagságú és összesen 1278 kilogramm tömegű akril henger is, amely egy speciális akváriumi medence vizét fogja ezután befogadni. Külön medencéjük lesz a tengeri teheneknek, amelyeket korábban soha nem mutattak be Magyarországon.

mti