Változatos programok a Szegedi Tudományegyetemen

Változatos programokat szolgáltat a tavaszi szemeszterben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kulturális irodája és több művészeti csoportja az egyetem és a település polgárainak.

A találkozókat bemutató szerdai sajtótájékoztatón Tajti Gabriella, az SZTE kulturális Irodájának vezetője közölte, hogy április 10-én kezdődik az Egyetemi Tavasz. A május végéig tartó programok – kiállítások, hangversenyek, irodalmi összejövetelek, színházi előadások – közt helyet kap az Arany János születésének 200. évfordulója alkalmából kiírt képzőművészeti pályázatra érkezett alkotásokból válogatott bemutató. A rendezvény nyitónapján újraindul a Vers délben széria, amelyen minden hétköznap egy egyetemi hallgató, nevelő, dolgozó vagy szegedi lakos elmondhatja, felolvashatja, előadhatja egyik kedves versét az egyetem központi bejáratával szemben, a Szent-Györgyi-szobornál.

Az SZTE legrégebbi művészeti csoportja, a több mint kilenc évtizede funkcionáló Szegedi Egyetemi Énekkar fellép az Egyetemi Tavasz alatt, az Éneklő Ifjúság kórushangversenyen és az Egyházzenei Hónap nyitóhangversenyén is Szeged többi kórusával szövetségben. Az együttes aktív kapcsolatban áll több mai zeneszerzővel, tavaszi fellépésein mindent összevetve elénk tárja Dobszay-Meskó Ilona Altató, Tóth Péter Canticum vinorum és Horváth Márton Levente Christe, redemtor omnium című, a kórus részére írt művét – közölte Száz Krisztina kórusvezető.

Az 1992-ben hozott létre Universitas Szimfonikus Zenekar egy szemeszterben egy koncertműsorral áll a nagyérdemű elé. Május elején a Szent-Györgyi Albert Agórában szervezett hangversenyeiken felcsendül Bartók Béla Román népi táncok című darabja, Carl Heinrich Hübler négy kürtre és zenekarra írt versenyműve és Csajkovszkij Hattyúk tava szvitje – mondta Gyimóthi Zoltán zenekarvezető.

Az együttes folytatja híres matinékoncertjeit. Prokofjev Péter és a farkas című alkotását gyerekszínészekkel állítják színpadra, interaktív formában, a nézőközönség bevonásával. A produkciót Szeged mellett tavasszal és kora nyári hónapokban több környező településen is bemutatják, az előadások után mindazonáltal a nézőközönség kipróbálhatja a hangszereket is.

A tizennegyedik évadát kezdő Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) tovább játssza Pintér Béla A démon gyermekei című darabját, Jim Morisson- és Örkény-estjét, illetve újra láthatják a nézők Nógrádi Claudia Kalliopé című, az alkotó és alkotás viszonyát vizsgáló drámáját. A SZESZ március 17-20. közt rendezi meg a Szegedi Egyetemi Színházi találkozót, melyen több, hazai egyetemi intézményben funkcionáló társulat ismerteti részleteiben is legjobb produkcióit.

mti