Ünnepi vetítéssorozattal köszöntik Berlinben Szabó Istvánt

Ünnepi vetítéssorozattal köszöntik Berlinben Szabó Istvánt

Ünnepi vetítéssorozattal köszöntik Berlinben Szabó István Oscar-díjas filmrendezőt 80. születésnapja alkalmából.

A Kossuth-díjas művész munkáiból a német főváros egyik legnevezetesebb filmszínházában, az Arsenalban mutatnak be szemezgetést az Európai Filmakadémia (EFA) és a Balassi Intézet berlini magyar kulturális intézete, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) segédkezésével.

A Tisztelgés Szabó István előtt című sorozatot a 68. Berlini Internacionális Filmfesztivál (Berlinale) elé időzítették, február 8-ig hat filmet vetítenek és két pódiumbeszélgetést is szerveztek a rendezővel.

A program áttekintést nyújt Szabó István munkásságából a hatvanas évek végétől a kétezres évekig. Mindent összevetve műsorra tűzik az 1967-es Apa restaurált változatát, az 1980-ban bemutatott Bizalom című alkotást és az 1981-es Mephistót, amellyel Szabó István kiérdemelte az Oscart. Megjelenik a programban az Édes Emma, drága Böbe című 1991-es munka is, a Harvey Keitel, Stellan Skarsgard és az egyik legismertebb német filmszínész, Moritz Bleibtreu szereplésével készült Taking Sides – Szembesítés című 2001-es film, és a 2012-ben bemutatott Az bejárat, amelyiknek főszereplője Helen Mirren.

Az EFA és a CHB együttes vállalkozásáról szóló közleményben kiemelték, hogy Szabó István nemcsak alkotóművészként, hanem a filmkultúra, az esztétika és a politikai változások szemlélőjeként és kommentátoraként, arról nem is beszélve, hogy ugyanakkor tanárként is tekintélyes egyénisége az európai kultúrának. Filmjei a társadalmi és történelmi változások keretében, érzékenyen és kritikusan mutatják be az egyén sorsát, lehetőségeit és kötelességeit. Amellett ellenben folyamatosan olyan általános tematikus kereteket hoznak létre, amelyek egyén és hatalom, identitás és alkalmazkodás, művészet és politika viszonyát helyezik a origóba.