Ungváron ünnepélyesen átadták a megyei színház magyar támogatásból felújított színpadát

Ungváron ünnepélyesen átadták a megyei színház magyar támogatásból felújított színpadát

Ünnepélyesen átadták Ungváron a Kárpátaljai Megyei Zenei-Drámai Színház színpadát, amit a magyar kormányprogram keretében újítottak meg.

Az átadás alkalmával a Magyar Állami Népi Együttes a Kárpátaljai Kultúrkaraván program részeként elénk tárta a Megidézett Kárpátalja, Hágókon innen és túl című díszelőadását a zsúfolásig megtelt teremben.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára az ünnepségen nyomatékosította, hogy az ungvári díszelőadáson „a korszerűsödött színpadon egyidejűleg találhatja szemben magát a korszerű színpadtechnika és a hosszú évszázadok alatt felhalmozott kulturális örökség”. A Magyar Állami Népi Együttes előadása olyan, „mintha egy élő lenyomata lenne kicsiben annak a gazdag univerzumnak, amely létrejött az eltelt több mint egy évezred alatt a Kárpát-medencében” – mondta.

Magyarország kormánya nemcsak „a szellemi és kulturális szálak megerősítésén dolgozik, hanem az élet más területein is a kapcsolatok erősítésére törekszik Ukrajnával” – szögezte le Orbán Balázs. Azt mondta: az ott élőknek együttes a múltjuk, a jelenük, és együttes lesz a jövőjük is.

A szellemi kötelékeken túl a pragmatikus együttműködésnek is helye van a Kárpát-medencében, amihez átjárható határokra, jó minőségű utakra, európai minőségű vasúti és légi közlekedésre van szükség. A koronavírus legyőzése érdekében Magyarország nemzetiségi hovatartozástól függetlenül lehetővé tette a védőoltás felvételét a kárpátaljai lakosok részére – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Elmondása alapján napjainkban „új hidegháború képe fenyeget, világrend nélküli világba érkeztünk”. Ebben a helyzetben Közép-Európa népeinek egyesült erővel kell működniük. Az ünnepi előadás fergeteges alkalom „az árkok betemetésére, s az együttes sors, a geopolitikai szükségszerűségből következő kelet-közép-európai összetartozás felismerésére és tudatosítására” – hangoztatta Orbán Balázs.

A Kárpátaljai Megyei Tanács (közgyűlés) elnöke, Olekszij Petrov köszöntőjében kifejtette, hogy 35 éve nem történt komolyabb felújítás a megye legnagyobb, nyolcszáz férőhelyes színházában, a forgószínpad mindazonáltal húsz éve nem működött.

A magyar kormány 450 ezer eurós (csaknem 157 millió forintos) támogatása révén a színészek már új szituációk közt léphetnek fel, amiért Olekszij Petrov külön köszönetet mondott az Ukrajnából kitiltott Grezsa Istvánnak, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosnak.

A hetvenedik születésnapját ünneplő Magyar Állami Népi Együttesnek a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, a Kárpátalján élő népek – magyarok, ukránok, ruszinok, románok, zsidók és romák – gazdag szokásos kultúráját bemutató előadása óriási közönségsikert aratott Ungváron.

mti