Új üzemcsarnokot avatott a Thermotechnika Tatabányán

Új üzemcsarnokot avatott a Thermotechnika Tatabányán

A kereskedelmi és vendéglátó-ipari hűtőket gyártó Thermotechnika-Crown Cool Kft. Tatabányán felavatta 2200 négyzetméteres, új gyártócsarnokát és raktárát, a beruházás értéke 450 millió forint.

A kormány 2015-ben indított támogatási programot olyan üzemeknek, amelyek nem juthattak uniós támogatáshoz. Eddig 78 milliárd forint nagyvállalati patronálás összesen 200 milliárd forint értékű beruházás megvalósítását tette lehetővé, 2400 új munkahelyet teremtve – közölte köszöntőjében az avatóünnepségen részt vevő pénzügyminiszter.

Varga Mihály kiemelte, ez a program “nyomot hagyott” a gazdaságon és több más intézkedéssel közösen hozzájárult, hogy Magyarország az unió három legnagyobb ütemben fejlődő gazdaságának egyike legyen. A bővülés mértéke előző évben elérte az 5,1 százalékot.

A munkanélküliség 3,4 százalékra esett vissza, a bérek 2019 első hét hónapjában bruttó értékben tíz százalékot növekedtek, a reálbér-emelkedés hétszázalékos volt – mondta a miniszter.

Kiss János, a társaság ügyvezetője az érdeklődőknek kijelentette, a fejlesztést közel 158 millió forint vissza nem térítendő forrással segítette a kormány nagyvállalati támogatási programja.

Az új gépek üzembe állítása 30 százalékkal növeli a kapacitást. Az innen elkerülő berendezéseket horvátországi üzemükbe telepítik, az ottani termelés felfutásával a egész vállalatcsoport kapacitása megduplázódik és kétszeresére nő a gyártásból származó, évi 800 millió forintos bevétel.

A cég a kereskedelmi és vendéglátó-ipari hűtők nagyszámú kínálatát gyártja. Termékeik közé tartoznak például az önkiszolgáló, bankkártyával funkcionáló hűtővitrinek, a több zónás borhűtők. A termelés 80 százalékát Nyugat-Európába exportálják.

A Thermotechnika építette ki Magyarország legnagyobb hűtőszerviz hálózatát, 70 szerelővel. A gyártás mellett kereskedelemmel is foglalkoznak, kínálatukban 3000 féle professzionális vendéglátó-ipari készítmény megjelenik.

A társaság jogelődje, az 1981-ben alakult Thermotechnika gmk. volt Magyarország első társas vállalkozása. A vállalat első tevékenységeként hűtőgépek szervizelésével foglalkozott, két mérnökkel és két karbantartóval indultak.

A vállalkozás 33 ével ezelőtt kezdte meg a hűtőgépek gyártását Tatabányán. Most 114 embert foglalkoztatnak belföldön, ugyanakkor Romániában 150, Horvátországban 47 embernek adnak munkát. Szlovákiában és Szerbiában saját gyártású berendezéseket forgalmaznak.

A cégcsoport a határon túli leányvállalatokkal egyesült erővel 8 milliárd forint árbevételt ért el 2018-ban, a magyar egység árbevétele 4 milliárd forint volt, mely a gyártásból, a kereskedelemből és a szerviztevékenységből tevődött össze.

mti, fotó: Bodnár Boglárka