Új ipari park létesült Kaposváron

Új ipari park létesült Kaposváron

Elkészült Kaposvár új ipari parkja, az önkormányzat 356 millió forintot költött a gazdasági tevékenységhez létfontosságú infrastruktúra kiépítésére az 5,2 hektáros szféraban – mondta Szita Károly polgármester.

A politikus beszámolt arról, hogy a Kaposfüredi úton van egykori katonai bázison megvalósított beruházást a Németh Istvánról elnevezett helyi városfejlesztési program csaknem 190 milliárd forintos keretéből finanszírozták, a kivitelező közlekedési csomópontot, közműveket, utakat, járdákat épített és biztosította a közvilágítást. A projektre Kaposvár létező ipari parkjainak telítettsége okán volt szükség.

Már hat érdeklődő jelentkezett a zóna megvételére, a létfontosságú pályázati kiírás csakhamar megjelenik – mutatott rá Szita Károly, aki nyomatékosította, a település a lehető legtöbb embernek munkát adó, termelő beruházásnak szándékozik helyet adni a tájon.

A városvezető kitért arra, hogy a fejlesztés mellett a somogyi megyeszékhely 1,2 milliárd forintot költött három, már létező iparterületének korszerűsítésére az elmúlt két és fél évben, növelve az ott funkcionáló, több mint ezer embert foglalkoztató vállalkozások versenyképességét.

Szita Károly jelezte, hogy a településben egy másik ipari park is létesül állami fejlesztés keretében, a kivitelezés a végéhez közeledik. Ott funkcionál ezután a főként tűzoltójárművek gyártásával, felújításával foglalatoskodó állami tulajdonú BM Heros Zrt. gyártóközpontja és regionális szervize.

A Heros-projekttel párhuzamosan képzési és képzőközpontot hoznak létre, ezenkívül a Kaposvári Egyetem és az Óbudai Egyetem összefogásával szeptemberben beindul a villamosmérnök-képzés a településben – fűzte hozzá.

A polgármester emlékezetett arra, hogy Kaposvár több városfejlesztési beruházásba kezdett a korábbi években azért, hogy elindítsa a helység 21. századi újraiparosítását, ezzel növelje a versenyképességét, elérje a egész foglalkoztatottságot.

“Utóbbihoz már roppantul közel álltunk, a folyamatot a koronavírus-járvány lelassította, de minden gazdaságfejlesztési lépésünket az határozza meg, hogy akik dolgozni akarnak, munkához jussanak, azok is, akik a munkájukat a járvány okán elveszítették” – nyilatkozott Szita Károly.

mti