Új indiai orrszarvú érkezett a Szegedi Vadasparkba

Új indiai orrszarvú érkezett a Szegedi Vadasparkba

Egy kétéves hím indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) érkezett a Szegedi Vadasparkba a nyugat-angliai Chester állatkertjéből – tájékoztatta Veprik Róbert, az intézmény igazgatója a sajtó képviselőit.

A gondozóitól az Akeno nevet kapó fiatal bika, hosszú, kétnapos utat tett meg egy különleges szállítókonténerben, amíg a walesi határ közeléből megjött új otthonába. A következő napok azzal telnek, hogy megszokják egymást Csülökkel, a Nyíregyházán született, de már augusztus óta Szegeden nevelt hímmel, amely csak valamivel fiatalabb nála.

A Szegedi Vadaspark új indiai orrszarvú bemutatóját nyár végén osztották ki, az intézmény történetének korábbi legnagyobb főként saját forrásból megvalósult beruházásaként. A 280 négyzetméteres orrszarvúház és a 3 ezer négyzetméteres külső kifutó az ázsiai elefántok bemutatója mellett épült föl. Az épületben fűthető medencéket, a tágas, természetes környezetet idéző kifutóban mindazonáltal dagonyákat alakítottak ki az állatoknak.

Csülök és Akeno ivarérettségük elérésig élnek ezután egyesült erővel Szegeden, ezt követően egyiküket az európai fajmentő tenyészprogram (EEP) vezérlésével nőstényre cserélik, mert a mesterek távlati célja a részvétel a faj szaporításában.

Az indiai orrszarvú előtérbe állított fajnak számít az állatkertek világában. Száz éve még a kipusztulásától kellett tartani, alig maradt pár egyede India északi részén – leginkább Assam tartományban – az intenzív vadászatuk folytán. Trófeaként és a kínai szokásoknak megfelelő orvoslás céljából vadászták, jelen pillanatban az utóbbi jelenti a nagy veszélyt. Annak ellenére, hogy ezt semmi nem igazolja, Kelet- és Délkelet-Ázsiában az egyik leghatásosabb gyógyszernek tekintik. Az aktív védelemnek betudhatóan viszont szépen gyarapodott számuk, napjainkban már kétezernél is több egyede járja a vadont.

A jelen pillanatban élő öt orrszarvúfaj közé tartozó indiai orrszarvúak testhossza nőstényeknél meghaladja a három, hímeknél a három és fél métert, tömegük 1600-3200 kiló. Azt állatok barnásszürke, kettő-öt centiméter vastag bőre gazdagon redőzött, így megjelenésük a középkori lovagokéra felidéz, így páncélos orrszarvúnak is nevezik őket. Többnyire magányosan élnek, kivéve a borjakat nevelő nőstényeket. Naponta testsúlyuk egy százalékának korrekt mennyiségű táplálékot – főként fűféléket, ezenkívül gyümölcsöket, leveleket, fák és bokrok ágait, vízinövényeket – fogyasztanak.

mti