Turisztikai komplexumot osztottak ki a szabolcsi Érpatakon

Turisztikai komplexumot osztottak ki a szabolcsi Érpatakon

Családi beruházásban épült turisztikai komplexumot osztottak ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Érpatak határában.

A 600 millió forintból felépített, Zsindelyes Cottage-nak elnevezett épületegyüttes avatóünnepségén Nagy István agrárminiszter azt mondta, a cottage-ra nincsen még olyan magyar szó, amely azt a vidéki életérzést fejezné ki, amelyre egy 21. századi stresszes és nyüzsgő településben élő embernek szüksége lehet.

A cottage egy nyugodt, kikapcsolódást biztosító hely, amely egyszerűségével, békességével és alapvető értékeivel igyekszik bemutatni a táj gasztronómiáját – hangoztatta Jókora István.

A Zsindelyes Cottage érdeklődői megismerhetik egyebek közt a térség egyik legnevezetesebb termékét, az újfehértói fürtös meggyet, továbbá a belőle készült – földrajzi eredetvédettséget és európai uniós oltalmat úgyszintén élvező – meggypálinkát.

Papp József, a beruházó Zsindelyes Tanya Kulturális Értékeinek Megóvásáért Alapítvány elnöke, az érpataki Zsindelyes Pálinkafőzdét és a Zsindelyes Kóstolóházat üzemeltető társaság tulajdonosa hangoztatta, 2008-ban osztották ki a pálinkafőzde közelében megépült kóstolóházat, ezt követően – az angol vidéki gazdaság, a cottage mintájára – megalkották a helyben megtermelt alapanyagokat felhasználó gasztronómiára, a nyugodt környezetre és a közvetlen vendéglátásra épülő turisztikai komplexumot.

A hét egységből álló cottage-ban a kóstolóház mellett kisebb és nagyobb rendezvényeket megtartására alkalmas fogadó, kápolna, négy faház és egy apartman, a pálinkafőzést bemutató terem, egy száztíz fás meggyliget, illetve egy mesterséges tó kapott helyet.

A rendezvényen Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke köszöntőjében a beruházó Papp és Kecskés családot méltatva azt nyomatékosította, óriási erő és kreativitás kell ahhoz, hogy egy vállalkozó vagy gazdálkodó helyben megtalálható értékekre támaszkodva találja meg a lehetőségeket és a boldogulást, és ezen át segítse egy térség felemelkedését.

Seszták Miklós, a Kárpát-medencei gazdaságélénkítő programok és összehangolt fejlesztési feladatok, továbbá turisztikai fejlesztések koordinációjáért felelős kormánybiztos beszédében leszögezte: igenis lehet a „három aranykoronás” nyírségi homokon első osztályú turisztikai kínálatot létrehozni.

A tizenegy alkalmazottat foglalkoztató komplexumban az elképzelések alapján esküvőket, családi rendezvényeket, céges összejöveteleket ugyanúgy tartanak ezt követően.

mti