Több mint kétmillió dollárért kelt el a Star Wars egy X-szárnyú vadászgépmodellje

Több mint kétmillió dollárért kelt el a Star Wars egy X-szárnyú vadászgépmodellje

A Star Wars: Egy új remény című 1977-ben bemutatott sci-fiben használt X-szárnyú vadászgép modellje 2,37 millió dolláros (893 millió forintos) áron cserélt gazdát a Prop Store aukcióján.

A George Lucas rendezésében forgatott film rendkívüli effektusait készítő Industrial Light & Magic által készített miniatűr modell árát előzetesen 500 ezer-egymillió dollárra becsülték. A kalapács viszont végül 2 375 000 dollárnál csapott le – számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Az aukciósház információja alapján a modell rendkívüli ritkaságnak számít, mivel a Halálcsillag elleni küzdelem jeleneteiben használt X-szárnyúak többségét felrobbantották a pirotechnikusok a forgatás alatt.

A modell ezenkívül igencsak jó állapotban maradt fenn.

A modellt tervező konceptművész, Colin Cantwell májusban hunyt el, 90 éves korában. Cantwell tervezte a Star Wars-filmekhez a birodalmi TIE-vadászok és a Halálcsillag prototípusát is. Mások mellett dolgozott még a 2001: Űrodüsszeia és a Harmadik típusú találkozások vizuális effektusain és a Háborús játékok című filmen is.

mti