Több mint egymilliárd forintos pályázati forrást nyert el a Pécsen funkcionáló Virológiai Nemzeti Laboratórium

Több mint egymilliárd forintos pályázati forrást nyert el a Pécsen funkcionáló Virológiai Nemzeti Laboratórium

Növekedhet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) keretein belül funkcionáló Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) kutatási teljesítménye és szélesedhet a magyarországi és internacionális szintű kutatási hálózatokban való részvétele egy 1,25 milliárd forintos fejlesztési forrásnak betudhatóan – fedte fel az intézmény vezetője Pécsen.

Jakab Ferenc az intézmény székhelyén, a PTE Szentágothai János Kutatóközpontban szervezett sajtótájékoztatón közölte: az Európai Unió és a magyar kormány 1,25 milliárd forint vissza nem térítendő segítséget kínál a VNL-nek a Helyreállítási és Ellenállóképességi Szerkentyű (RRF) keretében.

A forrás támogatásával tovább mélyítheti kutatási tevékenységét az állatokról emberekre terjedő fertőző betegségek, az úgynevezett virális zoonózisok kapcsán a VNL. Ezenfelül az intézmény olyan internacionális kapcsolatokat tud kiépíteni a akadémiai intézményekkel és piaci vállalkozásokkal, amelyekre ezelőtt nem volt lehetősége. A forrás a szakember-utánpótlás biztosítását is támogatja ezt követően – tette hozzá.

A fejlesztés keretében kisebb részben kutatási műszereket is beszereznek – mondta a mester.

Jakab Ferenc figyelmeztetett: a koronavírus-járvány megmutatta, hogy a zoonózisok milyen komoly hatással járhatnak az emberiségre, és milyen jelentősége van a fertőző betegségekkel kapcsolatos kutatásoknak nemzetközileg. Szerinte éppen emiatt kell egyre nagyobb erőforrásokat átcsoportosítani az ilyen megbetegedéseket vizsgáló akadémiai kutatásokra.

A rendezvényen a sajtó rendelkezésére bocsátott írásos összegzés alapján a pályázatban érintett komplex virológiai kutatási egység egyedüli Magyarországon, merthogy minden biológiai biztonsági szintű laboratóriumi facilitással ellátott. Ennek megfelelően alkalom nyílik a 2-es (BSL-2), 3-as (BSL-3) és – egyetlen egyetemi fenntartású laboratóriumként – 4-es biológiai biztonsági szintű (BSL-4) laboratóriumi tevékenység elvégzésére.

mti