Tekintélyes értékű, 1600 éves mozaik nyomára bukkant a „műkincsek Indiana Jonesa”

Tekintélyes értékű, 1600 éves mozaik nyomára bukkant a „műkincsek Indiana Jonesa”

Arthur Brand holland műkincsnyomozó Ciprusról ellopott, megfizethetetlen értékkel bíró 6. századi mozaik nyomára bukkant egy monacói lakóhelyben, az alkotást átadta Ciprus hágai nagykövetségének.

Szent Márk bizánci stílusú arcképét az 1970-es években lopták el a Lythrangomi faluban álló Panayia Kanakaria templomból – számolt be róla a BBC.

A holland műkincsnyomozó majdnem két éven keresztül kutatott a mozaik után Európa-szerte, végül a nyomok egy brit családhoz vezették, akik „jóhiszeműen vásárolták az alkotást több mint négy évtizede” – nyilatkozta Brand az AFP hírügynökségnek.

„Megdöbbentek, amikor meghallották, hogy megfizethetetlen értékkel bíró alkotás van a birtokukban, melyet a török megszállás után csempésztek ki bűnözők Ciprusról” – tette hozzá a holland nyomozó, aki a mozaik megtalálását élete egyik legcsodálatosabb pillanatának nevezte.

Brandot akkor kezdték a műkincsek Indiana Jonesának nevezni, amikor 2015-ben rátalált Hitler lovaira, vagyis azokra a bronzból készült életnagyságú lószobrokra, amelyek egykor a náci diktátor berlini hivatala előtt álltak, ezt követően a nyolcvanas évek végén eltűntek egy kelet-németországi szovjet laktanya területéről.

mti