Támogatást ad megőrizni a mentális fittséget a sok társas- és kártyajáték

Támogatást ad megőrizni a mentális fittséget a sok társas- és kártyajáték

Nyújt támogatást tovább megőrizni a mentális fittséget a sok társas- és kártyajáték egy új tudományos felmérés alapján.

Az Edinburghi Egyetem tudósai arra jutottak, hogy azok, akik rendszeresen játszanak nem digitális játékokat, jobb eredményeket érnek el a gondolkodást igénylő és memóriatesztekben a 70-es éveikben – olvasható a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portálon.

A szakértők alapján az is nyújt támogatást, ha idősebb korban történik e téren a változás. Azoknál, akik a 70-es éveikben gyakrabban kezdtek társasozni, ugyancsak fejlődtek ezek a képességek és csak kisebb mértékű romlást észleltek kognitív képességeik kapcsán, főként a memóriát és a gondolkodás sebességét illetően.

A pszichológusok több mint ezer 70 év feletti személy memóriáját, problémamegoldó képességét, gondolkodási sebességét és általános gondolkodási képességét vizsgálták.

A résztvevők háromévente ismételték meg ugyanazt a tesztet 79 éves korukig. Kikérdezték őket arról is, milyen gyakran játszanak kártyajátékokat, sakkot, bingót vagy milyen gyakran fejtenek meg keresztrejtvényeket.

Statisztikai modellek támogatásával elemezték a két tényező közti kapcsolatot.

A szakemberek számításba vették az olyan életmódbeli tényezőket is, mint a képzettség, a társadalmi-gazdasági státusz és az aktivitás szintje. Ezenfelül figyelembe vették egy intelligenciateszt eredményét is, amit a résztvevők még 11 éves korukban töltöttek ki. A Lothian Birth Cohort 1936 titulussal rendelkező tanulmány keretében mert 1936-ban született egyének egy csoportjával végeztettek el egy felmérést 1947-ben.

A szakértők alapján az eredmények segítenek jobban megérteni, milyen életvitel és viselkedés hozható összefüggésbe az élet későbbi szakaszaiban a kognitív egészséggel. Ian Deary, az Edinburghi Egyetem szakértője közölte, megpróbálják megtalálni mindazoknak az aktivitásoknak a szűk körét, amelyek segíthetnek megőrizni az idős emberek agyi kapacitásait. “Jó lenne kitalálni, hogy egyes játékok hatékonyabbak-e, mint mások. Hangsúlyozzuk ugyanakkor, hogy sok egyéb dolog is van, amely összefüggésben áll a kognitív képességek megőrzésével, akárcsak a fizikai fittség és a dohányzás kerülése” – fejtette ki Deary.

“Bár egyesek úgy vélik, a képességek hanyatlásnak indulhatnak öregkorban, ez a kutatás újabb bizonyítéka annak, hogy ez nem törvényszerű” – emelte ki Caroline Abrahams, az Age UK nevű idősekkel munkálkodó szervezet igazgatója.

mti