Támad az Android Auto

Google Android Autó Hyundai Sonata 2015 modellben

A Google beköltözött már a számítógépünkbe, az email-jeinkbe, a telefonjainkba és most úgy néz ki, hogy újabb babérokra tör. A tavalyi I/O fejlesztői konferencián jelentették be először, hogy a Google szeretné a gépjárművek műszerfalán is viszont látni az Android operációs rendszert. Úgy tűnik, most elérkezett a pillanat, hogy az első autó modellben elfoglalja helyét a Google Android rendszer.

Nem tudni miért, de a Google a Hyundai Sonata 2015-ös modelljét választotta, amely egy úgynevezett Tech Package csomaggal érkezik egy 8” érintőkijelzővel egyetemben. A híresztelések szerint az Androidos váltást a márkakereskedések fogják elvégezni, akikhez már úton van az új Google csomag. A Hyundai hivatalos oldalán a Sonata 2015-ös modell esetében fel van tüntetve az Androidos bővítési lehetőség, de hogy a márkakereskedésen kívül ki és hogyan fogja tudni elvégezni, azt egyelőre még nem lehet tudni.

Az Android Autó névre hallgató Google rendszer nem teljes egészében veszi át az autó eredeti szoftverének feladatait csupán olyan esetekben, amikor a felhasználó csatlakoztatja az okostelefonját. Ehhez az autósnak egy USB kábellel kell a fedélzeti számítógéphez csatlakozni, de még ebben az esetben is csak akkor lesz működőképes a rendszer, ha a telefon egy mobilnet hálózathoz is csatlakozik. Azonban ha minden feltétel teljesül, akkor az autó beépített 8” monitora segítségével olyan funkciókat érhetünk el, mint a zenelejátszás a hangalapú keresés, a navigáció, illetve a telepített alkalmazások futtatása.

A hír számomra előnyösen és hátrányosan egyaránt hangzik. A hátrány a Google felé való kiszolgáltatottság tovább növelése, míg az előnyt a Google széles skálán mozgó ingyenes és jól használható megoldásai biztosítják. Ugyanakkor már egy-két esetben bebizonyosodott az, hogy a Google az ingyenes szolgáltatásokhoz hozzá szoktatott emberek pénztárcájába is el kezd kutatni.