Színházi világnap – Odaítélték az év jelmez- és díszlettervezőjének díjait

Színházi világnap – Odaítélték az év jelmez- és díszlettervezőjének díjait

Az év jelmeztervezője díjat Füzér Anninak, Az év díszlettervezője díjat ugyanakkor Zeke Editnek ítélték oda a Látványtér 2021 címmel a FUGA – Fővárosi Építészeti Központban megszervezett tárlaton a színházi világnap alkalmából.

A tárlat ünnepélyes finisszázsa és szakmai díjátadó az idén márciusban a FUGA – Fővárosi Építészeti Központban a járványhelyzet alakulása folytán elmaradt – közölték a szervezők.

A díjakat szakmai szavazás alapján ítélték oda, maguk a bemutató tervezők döntötték el, hogy melyik alkotást tartották a kiállításon szereplő munkák közül a legjobbnak.

Füzér Anni az Erkel Színházban megfigyelhető, Szabó Máté rendezte Manon Lescaut és az ugyancsak az ő rendezésében az Eiffel Műhelyházban megfigyelhető A képzelt beteg, avagy őfelsége komédiása című előadás jelmezterveiéért nyerte el a díjat.

Zeke Edit a Kesselyák Gergely rendezte Aida díszletéért kapta az elismerést. Az előadás a Szegedi Szabadtéri Játékokon volt érzékelhető.

Tavalyi a prezentáció elmaradt, viszont a két évvel ezelőtti kiállítás közönségdíjait is idén nyújtják át, amit jelmeztervezőként Ignjatovic Kristina, díszlettervezőként megosztva Bagossy Levente és Kulumatué nyert el.

Balla Ildikó, a prezentáció kurátora hangoztatta: a tárlaton a hivatás szavazatai alapján tíz éve ítélik oda az év jelmez- és díszletervezője díjakat. Az első expo – még Látványtár néven – 2010-ben a színházi világnapon nyílt meg a Magyar Alkotóművészek Házában, az Olof Palme Házban. Maga a díj jelképes, a hivatás elismerésén van a hangsúly.

A magyar látvány-, díszlet- és jelmeztervezők február 19. óta online szemlélhető tetszetős szakmai kiállítása gazdag szemezgetést ad az elmúlt két színházi évad alkotásaiból.

A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete és a Magyar Látvány-, Díszlet- és Jelmeztervező Művészek Társasága (Malát) kiállításának megnyitója és Forgách András író tárlatvezetése a FUGA YouTube-csatornáján, a tárlat anyaga a Malát honlapján, a http://stagedesign.hu oldalon válik hozzáférhetővé.

Az szerzők által nevezett művek képet nyújtanak a magyar színházművészet elmúlt két évadának képző- és iparművészeti aspektusairól. Az expo látvány-, díszlet- és jelmezterveket, előadásfotókat, makettfotókat, 3D-s grafikákat, videofelvételeket szemléltet.

A kiállítók közt van Füzér Anni és Zeke Edit mellett Antal Csaba, Bagossy Levente, Balázs Juli, Bartos Letícia, Bianca Imeldia Jeremias, Bozóki Mara, Bujdosó Nóra, Cziegler Balázs, Erkel László Kentaur, Horesnyi Balázs, Horváth Jenny, Horváth Márk, Kálmán Eszter, Khell Csörsz, Khell Zsolt, Kiss Beatrix, Kovács Andrea, Tekintélyes Fruzsina, Terjedelmes Viktória, Orosz Klaudia, Rátkai Erzsébet, Szendrényi Éva, Szűcs Edit, Varjas Zsófi és Vereckei Rita.

A kiállításon versenyen kívül bemutatják a 2019-es Prágai Quadriennálé díjnyertes magyar kiállítását, a Végtelen dűne című alkotást is.

A közönségdíjra a szervezők az idén is teljes évben várják a szavazatokat a Malát honlapján.

mti