Sziklasírokat tártak fel egy felső-egyiptomi nekropoliszban

Sziklasírokat tártak fel egy felső-egyiptomi nekropoliszban

Sziklasírokat tártak fel régészek a felső-egyiptomi Szóhág kormányzóságnál található nekropoliszban.

Musztafa Vaziri, az egyiptomi Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára alapján a heterogén építészeti stílusokat képviselő sírok több szinten helyezkednek el a hegyoldalban – írja az al-Ahram egyiptomi napilap angol nyelvű internetes kiadása.

A kamrák egy vagy több aknasírt rejtenek, akadnak itt olyanok, amelyekben ereszkedő folyósok vezetnek az aknákhoz. A sírok az Óbirodalom vége és a Ptolemaida-dinasztia alkonya közti időszakból származnak.

Az Óbirodalom idejéből származó egyik sírhoz egy álajtó is tartozik, amelyen hieroglifákkal írt szövegtöredékek, ezenfelül a sír gazdáját áldozatbemutatás közben ábrázoló jelenetek vannak.

A lelőhelyen nagyon sok agyagedényt is találtak, amelyek egy részét a hétköznapokban, másik részüket temetésekkor használták. Ezenfelül kis méretű alabástrom edényeket, egy fémtükör maradványait, emberi és állati csontokat, továbbá amforatöredékeket is feltártak a régészek.

Több mint 300 sírt dokumentáltak a térségben. A sírok a felső-egyiptomi kilencedik nomosz uralkodóinak és tisztviselőinek földi maradványait rejtik. Az ókori Egyiptom egyik legnélkülözhetetlenebb adminisztrációs centrumának tartott kilencedik nomosz centruma Akhmím volt és ez a régió szolgált Min isten legfőbb kultuszhelyeként.

A régészek arra számítanak, hogy a projekt befejezésééig újabb sírokat fognak feltárni a tájékon.

mti