Szeptemberben több helyszínen is érzékelhető lesz a Fonó Zenekar Atyai ág című produkciója

Szeptemberben több helyszínen is érzékelhető lesz a Fonó Zenekar Atyai ág című produkciója

Szeptemberben több helyszínen is megfigyelhető lesz az Atyai ág című színpadi produkció a Fonó Zenekar és vendégei előadásában.

A produkcióra Dagesztánból, a Karacsáj-Cserkesz Köztársaságból, a Kabard-Balkár Köztársaságból és Baskortosztánból érkeznek énekesek, zenészek és adatközlők, akikkel a Fonó Zenekar szövetségben alkot egy, a zenei párhuzamokat megvilágító színpadi produkciót. A résztvevők közt megjelenik mások mellett Arszlanbek Szultanbekov énekes és dombrajátékos is – közölték a szervezők sajtótájékoztatóján.

Az Atyai ág című műsort szeptemberben Kecskeméten, Székesfehérváron, Budapesten, Székelyudvarhelyen, Marosvásárhelyen és Debrecenben tekintheti meg a nézőközönség.

Agócs Gergely rendszeresen jár gyűjteni a nogaj, kumuk és másfajta, az egykori Kazár Kaganátus területén élő türk népcsoportok falvaiba. Munkája alatt megszámlálhatatlan és zeneileg, kultúrtörténetileg izgalmas egyezésekre talált, amelyeket szakértő formában tár a hallgatóság elé. Legutóbbi gyűjtőútjáról június végén tért vissza, amelyen három kaukázusi régió csaknem 15 heterogén – egymástól többszáz kilométerre fekvő – helyszínén végeztek gyűjtéseket. Az Agócs Gergely vezette Fonó Zenekar az 1997-es megalakulása óta a magyar népzenei mozgalom szereplőitől szokatlan művészeti közelítésekre vállalkozott, az Atyai ág elnevezésű kezdeményezésünkkel a magyar népzene Kodály által kijelölt, keleti irányú kapcsolatait kívánják a nagyérdemű elé tárni.

mti