Százéves a szegedi egyetemi füvészkert

Százéves a szegedi egyetemi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos fogadással, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntötték– tájékoztatta Németh Anikó igazgató a sajtó képviselőit.

1922-ben, a kolozsvári egyetem Szegedre költözésekor a település húsz kataszteri hold szántóföldet ajándékozott a füvészkert létrehozására. Az alapító igazgató, Győrffy István az újszegedi szektor betelepítését 1925-ben kezdte el gyűjtőutak anyagának felhasználásával. 1928-ban artézi kutat fúrtak, 1929-30-ban növénynevelő üvegház épült, 1931-ben jött létre az első tó. 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay kastély tavából került Szegedre az indiai lótusz, ami onnantól is a kert jellegzetes látványossága. Az 1940-es évektől formálták ki a kert főként tanítási célú részlegeit: a rendszertani gyűjteményt, a rózsakert, a sziklakert, az ötvenes években ugyanakkor üvegházakat építettek a trópusi haszonnövények bemutatására.

A pillanatnyilag több mint 17 hektáros kiterjedésű füvészkertben a gyűjtemények fenntartása, gyarapítása és az tanítási tevékenység mellett meghatározó ismeretterjesztő munka is folyik, részben az eltérő tematikus programok keretében, melyek közül a leginkább közkedveltek a nyári lótusz, ezenfelül levendula napok.

A füvészkert munkatársai az elsők közt ismerték fel a veszélyeztetett növényfajok ex situ – természetes élőhelyen kívüli – szaporításának jelentőségét. A természetvédelmi munkát szaporodásbiológiai vizsgálatok segítették, s az intézmény az elmúlt évtizedekben több sikeres projektet megvalósított a Körös-Maros Nemzeti Parkkal összefogva a ritka löszgyepi növényfajok természetes állományainak megerősítése érdekében. Ez az élőhely-rehabilitációs munka az elképzelések alapján a közeljövőben folytatódik.

Az intézmény századik születésnapján a gyerekeket pecsétgyűjtő játék, interaktív koncert, játszóház várja. Az érdeklődő vendégeknek mesterek mutatják be a kert értékeit, az ebéd utáni órákban 100 év – 100 fotó címmel nyílik természetfotó-kiállítás, ezután a Szegedi Nemzeti Színház művészei olvasnak fel néhányat a centenárium alkalmából kiírt egyetemi verspályázatra érkezett művek legjobbjaiból. A programokat délután a Kaláka együttes koncertje zárja.

mti