Szarvasmarha-takarmányt fejleszt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a szegedi egyetem

Szarvasmarha-takarmányt fejleszt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a szegedi egyetem

Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) – tájékoztatta a vállalat a sajtó képviselőit.

A hároméves kutatás-fejlesztési program egész költsége meghaladja az egymilliárd forintot, amelyből 760 milliót a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap támogatása fedez.

Közölték, az intenzíven hasznosított holstein-fríz állományok takarmányozásában a legnagyobb kihívás a legjobb minőségű és legnagyobb mennyiségű tejtermelést lehetővé tevő energia- és tápanyagellátás.

A fejlesztők a tervek alapján a kérődző állatok jellegzetes emésztési mechanizmusának korrekt takarmányt állítanak össze, többek között az elterjedt pálmaolaj-alapú zsírkiegészítők kiváltására. A várakozások alapján a korszerű megoldás a hozzáadott magas biológiai értékkel ellátott komponensnek, többek között a lecitinnek hála az energiapótlás mellett előnyösen befolyásolja az intenzív tejtermelő állományok produktív- és reproduktív tulajdonságait is.

A Hód-Mezőgazda Zrt. – honlapja alapján – 2800 hektár szántó hasznosítását és művelését végzi. Minden évben 8-9 ezer tonna kalászos és 7-8 ezer tonna kukorica vetőmagot, azonfelül saját felhasználásra és partnereinek takarmányt állít elő, sertéstelepet működtet és 1600 tejelő Holstein-fríz tehenet tart szaporulatával egyesült erővel. A nyilvános cégadatok alapján a Hód-Mezőgazda Zrt. 2017-ben 244 alkalmazottat foglalkoztatott, az értékesítésből származó nettó árbevétele 7,740 milliárd forint volt, amelyből 858 millió forintot tett ki az export. A vállalkozás 408 millió forint adózott eredményt ért el.

mti