Sikeres volt az úttörő kettős kéztranszplantáció Nagy-Britanniában

Sikeres volt az úttörő kettős kéztranszplantáció Nagy-Britanniában

Sikeres volt az úttörő kettős kéztranszplantációs műtét, amit egy 48 éves brit férfin végeztek el – számolt be róla a BBC News.

Steven Gallagher 13 évvel ezelőtt az arcán észlelt kiütések és jobb karjában gyakorlott fájdalom okán fordult orvoshoz. Első alkalommal kéztőalagút szindrómát diagnosztizáltak nála, melyet megműtöttek, de miután a fájdalom mindkét kezébe visszatért, egy szakorvos szklerodermát, a bőr és a belső szervek sebesedését okozó autoimmun betegséget állapított meg.

Két keze a betegség okán teljesen ökölbe szorult, többé nem tudta az ujjait kiegyenesíteni, nem tudott fogni. A Dreghornból származó, háromgyermekes tetőfedő a tevékenységét is kénytelen volt feladni.

Andrew Hart professzorhoz, egy glasgow-i plasztikai és kézsebész szakorvoshoz került, aki felvetette a kettős kézátültetés lehetőségét. Gallagher a kockázatos műtétről Simon Kay professzorral, a Leeds-i Oktatókórház plasztikai sebészével is beszélt, aki 2016-ban az Egyesült Királyság első dupla kézátültetési műtétjét vezette.

Gallaghert 2021 decemberében operálta meg Leedsben egy 30 fős, heterogén szakemberekből álló orvoscsoport, miután megtalálták részére a célszerű donort. Az orvosok alapján ő lehet az első szklerodermás ember a világon, akinél elvégezték a műtétet.

Alighogy a férfi felébredt az altatásból, már képes volt mozgatni a kezeit. Négyhetes kórházi kezelés után most már csak fizikoterápiára és ellenőrzésre kell visszajárnia. Hangoztatta, hogy begombolkozni még nem tud, de meg tudja simogatni a kutyáját, el tudja zárni a csapot és meg tud tölteni vízzel egy poharat. Közölte még: hangulatos lassan, hétről-hétre javul az állapota, és elképzelése alapján egyszer ezt követően dolgozni is tud.

A legszámottevőbb, hogy elviselhetetlen fájdalmai megszűntek, most egyáltalán nem fájnak a kezei – nyomatékosította.

mti