Saját 5G mobil hálózati szolgáltatást létesítenének a német iparvállalatok

Saját 5G mobil hálózati szolgáltatást létesítenének a német iparvállalatok

A német Wirtschaftswoche gazdasági lap értesülése alapján a vezető német iparvállalatok nem szeretnék függővé tenni magukat egyetlen mobil távközlési cégtől sem az ipari automatizálási feladatokra is alkalmas ötödik generációs (5G) mobil adatátviteli szolgáltatásokban, így saját, cégen belüli 5G hálózatok telepítésének engedélyezését kérték az illetékes felügyeleti hatóságtól.

A villamosipari és elektrotechnikai szakterület szakmai képviseleti szervezete, a ZVEI (Zentralverband der Elektrotechnik- und Elektronikindustrie) azzal a kéréssel fordult a német szövetségi távközlési hálózati felügyelethez (Bundesnetzagentur), hogy engedélyezze elemei részére ipari célú ötödik generációs privát adatátviteli hálózatok telepítését üzemeikben.

„Nem szeretnénk saját üzemeinkben ipari célokra alkalmazott adatátviteli megoldásainkkal egyetlen hálózati szolgáltató társaság infrastruktúrájától sem függővé tenni magunkat” – idézi a ZVEI indoklását a gazdasági magazin.

Az ötödik generációs mobil adatátviteli rendszerek adják a hálózatra kapcsolt szerkezetek és berendezések, a „dolgok internete” (IoT) technológiai gerincét, melynek megléte azonban előfeltétele a negyedik ipari forradalom, vagyis a termelés digitalizációja megvalósításának.

A ZVEI a kérelem indoklásában rámutatott a hálózati szolgáltatók által nyújtott adatátviteli lefedettség hiányosságaira egyes régiókban. Egyúttal kételyeinek adott hangot az ipari célokra is alkalmas 5G hálózatok megfelelően szélsebes kiépítésével kapcsolatban is. A gépek és berendezések vezeték nélküli hálózati kapcsolatához merthogy egész szolgáltatói lefedettséget kell biztosítani üzemcsarnokokon belül is. A ZVEI tagvállalatai így saját 5G adatátviteli hálózatokat áhítanának létesíteni üzemeiken belül.

mti