Róma belvárosában versenyzett a MINI tisztán elektromos meghajtású biztonsági gépjárműje

Róma belvárosában versenyzett a MINI tisztán elektromos meghajtású biztonsági gépjárműje

A JCW-ihlette MINI Electric Pacesetter ellenfele mindemellett nem egy másik négykerekű, hanem az olasz főváros egyik elektromos metrószerelvénye volt. Vajon ki gurult keresztül elsőként a célvonalon?

Az ABB FIA Formula E idei versenyszezonjának második felvonásán, az április 10-11. közti hétvégén megszervezett római fordulón a MINI tisztán elektromos meghajtású biztonsági gépjárműje is reflektorfénybe gurult, a JCW-ihlette MINI Electric Pacesetter mivel itt ünnepelte világpremierjét.

A tisztán elektromos meghajtású formaautókat rajtrácsra állító versenysorozat 2021-es idényének hivatalos biztonsági gépkocsija 6,7 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás tempóra, ha az ABB FIA Formula E futamain verseny közben is szükség lenne rá. Volánja mögött a 43 éves portugál Bruno Correia foglal helyet, aki 2014 óta a széria hivatalos biztonsági autóinak pilótája.

A versenypályás debütálás előtt pár nappal a JCW-ihlette MINI Electric Pacesetter egy specifikus megmérettetéssel jött meg Rómába, a település egyik legjobban teljesítő elektromos járművét hívva ki egy versenyre: a metrót. A két teljesen eltérő, funkcióiban és méreteiben is eltérő, más-más kvalitású jármű egyvalamiben megegyezik: mindkettőt villamos energia hajtja. De vajon melyikük gurul keresztül elsőként a célvonalon?

A példátlan megmérettetéshez John Cooper unokája és a MINI John Cooper Works alapítócsalád tagja, Charlie Cooper, azonkívül Bruno Correia is csatlakozott, a tisztán elektromos meghajtású versenyautók április 10-i rajtja előtti egyik éjjelen Róma lezárt belvárosát mindent összevetve csodálatos, csodás és izgalmas adrenalin-löket rázta fel. Az egyik oldalon a jellegzetes gördülési hangok kíséretében közlekedő metrószerelvény állt rajthoz, rajta a kormányától megfosztott portugál pilótával, a metróvezetőt bátorítva, a másik oldalon ugyanakkor Charlie Cooper a nesztelenül suhanó biztonsági gépjárművel. A vérbeli versenykörülmények érdekében a metró előtti sínszakaszt elzárták a forgalomtól, a JCW-ihlette MINI Electric Pacesetter útvonalát mindazonáltal lezárták. Az összecsapásról videó is készült, amit a rajongók a MINI Olaszország közösségimédia-felületein tekinthetnek meg.

Az április 10-11. közti hétvégén ezt követően a zárt versenypályán is bemutatkozott a nagyközönségnek a JCW-ihlette MINI Electric Pacesetter, az ABB FIA Formula E hivatalos biztonsági autójaként. Az energiájáról, érzelmi telítettségéről és vezetési élményéről ismert brit prémiumgyártó ideális egységet alkot a tisztán elektromos meghajtású formaautók versenysorozatával, míg az specifikus kialakítású, teljesítményre hangolt biztonsági gépkocsi a MINI John Cooper Works modellek több évtizedes motorsport-hagyományait és az angol prémiummárka hálózatról tölthető jövőképét integrálja sikerrel.