Rejtélyes jádetárgyat találtak Mexikóban

Rejtélyes jádetárgyat találtak Mexikóban

Kukoricacsőre hasonlító rejtélyes jádetárgyat fedeztek fel a mexikói Veracruzban lévő Arroyo Pesquero régészeti lelőhely egyik folyójában.

A barnás-fehéres színű jádekőből készült tárgy az időszámítás előtt 900 és 400 közötti időkből való, és „rendkívüli, szokatlan régészeti leletnek számít” – írták a szakemberek az Ancient Mesoamerica című folyóiratban publikált cikkükben. Az Arroyo Pesquero régészeti projektben részt vevő Jack Hunter 2012-ben búvárkodás közben találta a leletet nagyjából 2-3 méterrel a felszín alatt egy folyóban.

A tárgy az olmék civilizáció idejére nyúlik vissza. Az egykor óriás kőfejeket faragó olmékok legnagyobb és leghíresebb központjának számító La Venta nagyjából 16 kilométerre északkeletre találtható az Arroyo Pesquero lelőhelytől.

A 8,7 centiméter magas és legszélesebb pontján 2,5 centiméter átmérőjű lelet komoly fejtörést okoz a szakembereknek. A tárgyon szögletes alakzatok és vésett vonalak futnak végig, a tetejéből mintha kúp nőne ki. A régészek szerint az egész olyan, mint egy absztrakt módon ábrázolt kukoricacső.

A fullertoni Kaliforniai Állami Egyetem professzora, a projektet irányító Carl Wendt szerint a kukorica, akárcsak a bab és a tök, fontos részét képezte az ősi mezoamerikai népek étrendjének – olvasható a LiveScience tudományos-ismeretterjesztő portálon.

A rejtélyes tárgynak számos funkciója lehetett. A szakemberek szerint egykor minden bizonnyal véreztetési rituálékhoz használhatták, jelenlegi formájában azonban valószínűleg valaminek a csúcsdísze lehetett és a hatalmat szimbolizálta.

Pályafutása utolsó állomásaként az istenségeknek, vagy az ősök emlékének szánt adományként, esetleg varázslat céljából dobták a folyóba. A régészek szerint az elmúlt ötven évben több ezer olyan leletet találtak a területen, amelyet ugyanilyen célból hagyhattak hátra.

(MTI)