Régiség- és képzőművészeti kiállítás Brüsszelben

Régiség- és képzőművészeti kiállítás Brüsszelben

Hatvanadik alkalommal zajlik ezen a héten Brüsszelben Európa egyik legjelentősebb Régiség- és Képzőművészeti Vására, a BRAFA. Az évente megrendezett eseményre Belgiumon kívül 13 ország – köztük Magyarország – 130 kiállítója vitte el gyűjteményének néhány értékes, kiemelkedő darabját.

Az amerikai, brit, francia, holland, kanadai, német, svájci, monacói, portugál, spanyol, olasz, luxemburgi kiállítók mellett a magyarokat a főként a második világháború utáni absztrakt, illetve szürrealista alkotásokra specializálódott Kálmán Makláry Fine Arts galéria képviseli. A részt vevő kiállítók közül mindössze 12 olyan van, aki első alkalommal vesz részt az eseményen, a többiek “visszajáró vendégnek” számítanak.

A brüsszeli rendezvény az évtizedek során kialakította arculatát, amelyet hangsúlyozottan az eklektikusság, a legkülönbözőbb korszakokból származó műtárgyak, régiségek sokfélesége, illetve a legkülönfélébb stílusú műalkotások sokasága jellemez. Az antikvitástól a XXI. századig terjedő időszak műtárgyai között a legutóbbi évek ásatásai során felszínre került régészeti leletek csakúgy megtalálhatóak, mint az Európán kívüli, távoli földrészek törzsi művészetének különleges darabjai, régi és modern mesterek festményei, szobrai, grafikái, metszetek, ékszerek, bútorok, egyéb használati tárgyak, értékes, esetleg dedikált könyvek, régi kiadású képregények, ritka bélyegek.

A vásárnak minden évben egy-egy jó nevű külföldi kiállító múzeum a díszvendége, az idén azonban a hatvanadik évforduló alkalmából a kiemelt szereplő a belga magángyűjtők műveiből merítő Baudouin Király Alapítvány.

A vásáron – ugyancsak a BRAFA hagyományai szerint – nem csupán a kiállított tárgyakkal ismerkedhetnek meg a látogatók, hanem a képző- és iparművészet, művészettörténet néhány, a nagyközönség számára is érdekes vonatkozásába szintén betekintést nyerhetnek. A délutánonként tartott előadások egyikét a kulturális örökség megőrzésének szentelik, illusztrációként a flamand Van Eyck testvérek által alkotott, világhírű, XV. századi genti szárnyasoltár állagmegóvásának problémáiba vezetik be a hallgatóságot. Tartanak azonban előadásokat a világítótestek dizájntechnikájának fejlődéséről, illetve a XX. század eleji luxus óceánjárók “lakberendezésének” sajátosságairól. A programban szerepel Picasso erotikus rajzainak elemzése is.

A kiállítás és vásár február 1-ig várja a látogatókat, és a szervezők azt remélik, hogy az idei, kerek évfordulón a BRAFA iránt érdeklődők száma túlszárnyalja a tavalyi 55 ezres látogatói számot.

Illusztráción: Victor Werner @Brafa 2014

(MTI)