Petőfi-szobrot avattak a nyugat-kínai Csungkingban

Petőfi-szobrot avattak a nyugat-kínai Csungkingban

Petőfi Sándort és Szendrey Júliát együtt ábrázoló szobrot avattak a nyugat-kínai Csungkingban. Szórádi Zsigmond Kokárda virága című alkotása a Külgazdasági és Külügyminisztérium adománya Jücsung kerület önkormányzatának a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója alkalmából.

A Magyarország Csungkingi Főkonzulátusának szervezésében felállított, kettős szobor avatásán Szőcs Géza miniszterelnöki főtanácsadó és Csang Ling, Kína Népi Politikai Tanácskozó Gyűlésének helyettes elnöke mondott ünnepi beszédet.

Szőcs Géza az érdeklődőknek hangoztatta, a szoborállítás annak a stratégiának a része, amely a magyar külpolitikai apparátuson át Nyugat-Kínában is meg akarja jeleníteni Magyarországot, mivelhogy eddig csak Pekingben és a tengerparti településekben volt hagyománya a magyar politikai, gazdasági és kulturális jelenlétnek.

A közelmúltban ellenben három közép- és nyugat-kínai település – Csungking, Csengdu és Hszian – egyetemein is magyar szakok jöttek létre, Csungkingba mindazonáltal hamarosan közvetlen légijárat is indul Budapestről – hívta fel a figyelmet.

Ez a szoboravatás így nem kizárólagosan egy kulturális szimbólum, hanem a magyar kormány által hirdetett keleti nyitásnak és a kínai Egy övezet, egy út programnak is konkrét megjelenése – nyomatékosította a miniszterelnöki főtanácsadó.

Mint kijelentette még, Szórádi Zsigmond szobra azt a Petőfit jeleníti meg, akihez minden kínainak van kötődése, merthogy valamennyi kínai iskolás megtanulja a magyar költő Szabadság, szerelem című versét. De a szobor természetesen a szerelmesekhez is szól, így melléje egy lakatfalat is megalkottak, ahova elhelyezhetik szerelemlakatjaikat – jegyezte meg.

Szőcs Géza felhívta a figyelmet arra is, hogy idén már nyolcadik alkalommal tartják meg a Nyugat-kínai Magyar Kulturális Fesztivált. A fővárosi Ősz programsorozat keretei közt megrendezték tetejébe a Magyar-Kínai Kajak-Kenu Bajnokságot és a Magyar Irodalmi Estet, most mindazonáltal a Magyar Filmhét kezdődik, amikor is olyan magyar filmeket ismerhet meg a nyugat-kínai publikum, mint a Valami Amerika 3., a Brazilok, a Viszkis és a Napszállta.

mti