Peter Jackson a Beatlesről konstruál dokumentumfilmet

Peter Jackson a Beatlesről konstruál dokumentumfilmet

Az Oscar-díjas Peter Jackson a Beatles együttes Let It Be című albumának stúdiófelvételéről előállít dokumentumfilmet az eredeti filmanyagok felhasználásával – írta meg a The Hollywood Reporter.

A dokumentumfilmhez a Beatles stúdiófelvételeiből 55 órányi, ezelőtt nem publikált anyagot dolgoz fel az új-zélandi filmes, aki a közelmúltban az első világháborús archív felvételekből állított elő dokumentumfilmet. A háborús visszaemlékezéshez kifejlesztett restaurációs modern műszaki megoldást alkalmazza ezt követően az angol együttes archív filmjeinek felfrissítéséhez.

Az egészestés dokumentumfilm a Let It Be című, 1970 májusában megjelent album stúdiófelvételeiről szól. A produkción Jackson WingNut Films cége és az Apple Corps dolgozik, de az szerzők megszerezték a Beatles még élő tagjainak – Paul McCartney, Ringo Starr – és az életét vesztett tagok özvegyeinek – Yoko Ono és Olivia Harrison – támogatását is.

A Beatles 1969-ben vonult stúdióba a lemez felvételéhez. A pályája csúcsán található banda lemezfelvételét első alkalommal filmezték egész terjedelmében. Eredendően azért, hogy ezt követően egy külön adást vágjanak belőle a tévé részére, de közben változott a terv, és dokumentumfilm született belőle.

Az eredeti dokumentumfilm azért vált különösen izgalmassá a Beatles-rajongók részére, mert abban kerestek magyarázatot arra, miért bomlott fel a banda röviddel a felvétel után. Jackson alapján a forrásanyagból ennél sokkal dinamikusabb portré bontakozik ki. Mint nyomatékosította, maga is meglepődött, mennyire eltér a valóság a körülötte kialakult mítosztól.

A direktor kijelentette, hogy a Michael Lindsay-Hogg által a banda szétszéledése előtt 18 hónappal hozott létre dokumentumfilm felvételei és hanganyaga olyan, mintha kincsekre bukkant volna. „Természetesen voltak drámai pillanatok, de korántsem olyan ellentétek, mint ami elterjedt. Amint az ember Johnt, Pault, George-ot és Ringót látja közösen dolgozni, a napjainkban már klasszikusnak számító számokat alkotni, az nemcsak lenyűgöző, de mulatságos, felemelő és meglepően bensőséges” – nyilatkozott.

Peter Jackson első világháborús dokumentumfilmje, a They Shall Not Grow Old (Nem öregednek meg) előző évben ősszel a BFI Londoni Filmfesztiválon mutatkozott be a közönségnek. Jackson a filmhez az Imperial War Museum gyűjteményének eredeti archív felvételeit és a BBC archív hang- és képfelvételeit is felhasználta. Az alkotásban veteránok szólalnak meg, az archív filmek mindazonáltal színes és 3D-s formátumban mutatják be a Nagy Háborút, mihelyt azt soha ezelőtt.

A direktor hangoztatta, hogy a Beatles-filmhez a háborús dokumentumfilmjéhez kifejlesztett technikát használja.

„A film olyan élményt nyújt ezt követően a rajongóknak, amiről régóta álmodoztak. Mintha egy időgép visszarepítene 1969-be, és beülhetnénk a stúdióba, hogy megnézzük, hogyan csinált egyesült erővel nagyszerű zenét ez a négy barát” – ígérte Jackson.

mti