Pápaszemes pingvinbébit mutattak be a debreceni állatkertben

Pápaszemes pingvinbébit mutattak be a debreceni állatkertben

A debreceni állatkertben bemutatták a pápaszemes pingvinkolónia legifjabb tagját: a fióka negyven tojásban töltött nap után kelt ki csaknem két hónapja a tojásból.

Nagy Gergely Sándor, az állatkert igazgatója hangoztatta: a jó étvágyú, de egyelőre idegen nemű pingvinbébi már a pingvinóvodában nevelkedik, és rendszeresen sétára indul gondozói társaságában.

Nagyjából másfél éves koráig jól megkülönböztethető lesz a felnőttektől, mivel akkorra vált ezután keresztül pihés szürkésbarna tollazatáról a faj jellegzetes fekete-fehér szmokingjára – tette hozzá.

Afrika egyetlen pingvinfaja, a pápaszemes pingvin (Spheniscus demersus) a kontinens déli partvidékén és a környező szigeteken őshonos. Magyar nevét a szeme fölötti csupasz, rózsaszín foltról kapta, amely a hőszabályozásban támogatja: ha megemelkedik a pingvin testhőmérséklete, több vér áramlik erre a területre.

A fajt eredeti élőhelyén főképpen a táplálékforrásait veszélyeztető ipari léptékű túlhalászat, amellett az olajszennyezés fenyegeti, így ebben a pillanatban veszélyeztetett besorolással megjelenik a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján.

A debreceni állatkertben 2008 óta élnek pápaszemes pingvinek az Európai Fajmegőrzési Tenyészprogram (EAZA EEP) keretében. Ez idő alatt igazi közönségkedvenccé vált a legifjabb pingvinovisok napi egészségügyi sétája, amit nyaranta a nagyközönség az országban egyedül Debrecenben láthat testközelből. A egyedülálló programelem júniustól újra visszatér a érdeklődők jelentős boldogságára – jelezte Nagy Gergely Sándor.

mti