Online is megnézegethető a fővárosi Történeti Múzeum Vármúzeum új régészeti kiállítása

Online is megnézegethető a fővárosi Történeti Múzeum Vármúzeum új régészeti kiállítása

Online is szemlélhető a fővárosi Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeum Ásótól a vitrinig című új régészeti időszaki kiállítása.

A Középpontban a középkor című kiállítássorozat aktuális tárlata a 2019-es év ásatásainak legfrissebb, sokszor még feldolgozás előtt álló, legérdekesebbnek ígérkező leleteiből ad szortírozását – közölte a BTM sajtótájékoztatóján.

Az expon Hunyadi Mátyás ezüstjei mellett a 15. század elejéről, az itáliai Aquileiából származó vereteket, ráadásul II. Ulászló (1490-1516) király 16. század elejéről való érméit tekinthetik meg a kíváncsiskodók. Az Irgalmasrendi Kórház udvarán folytatott ásatás esetén kerültek elő a középkori Buda és Óbuda közt húzódó Felhévíz maradványai. A feltáráskor egy középkori kőépület romjai közt, a ház egykori padlóján találtak a régészek egy cserépperselyt, amelyből 318 darab érmét szedtek ki.

A középkori kútból egy lócsontváz bukkant fel. Az előzetes vizsgálatok alapján a ló a periódus átlagához képest aránylag nagy termetű, nagyjából 150 centiméter marmagasságú, kifejlett mén (vagy herélt) volt, csontjain nehéz és tartós munkavégzés okozta patológiás tünetek láthatók.

A vitrinekben sokféle állatcsontot tekinthetnek meg a kíváncsiskodók: többek között négyszarvú juh koponyáját, farkas állkapcsát, medveagyart, görénymedencét, kutyakoprolitot (megkövesedett ürülék) vagy a kuriózumnak számító tevekoponyát.

A Zrínyi utca sírleletből ugyanakkor ezüst, s-végű hajkarikák, ezenkívül ezüstgyűrű bukkant fel. Az ásatás végére egy 17 síros temetőrészlet látott napvilágot, amelyből csak 5 sír tartalmazott halott mellé temetett tárgyakat. A hajkarikát férfiak és nők szintén viselték, többnyire a fül alatt, a tarkónál kerültek elő azonos méretű párokban. A karikák mellett rábukkantak egy csontváz ujján található csavart ezüstgyűrűre is.

Mindezek mellett bemutatják a Budai pasák palotájából származó nyugati üvegedényeket is. A Karmelita udvar ásatásán napvilágra került üvegek török koriak, anyaguk hártyavékony – megdöbbentő, hogy egyáltalán megmaradtak. A leletek valószínűleg az utolsó budai pasa, Abdurrahman konyhakészletéhez tartoztak, és Nyugat-Európából szerezték be őket.

A bemutató a leletek mellett a tárgyaknak, az ásótól a vitrinig tartó útját – a régész és a vele szorosan egyesült erővel dolgozó mesterek munkájának bemutatására is fókuszál: a kíváncsiskodók ezáltal jobban beleláthatnak a régészeti-feldolgozási munkába.

A kíváncsiskodók virtuális sétájuk alatt a prezentáció megtekintése mellett játékban is részt vehetnek: többek között voksolhatnak, hogy régészek, restaurátorok, archeozoológusok vagy történészek szeretnének-e inkább lenni, ezenfelül üzeneteket dobálhatnak az Irgalmasrendi Kórház ásatásán megtalált pénzes persely virtuális másába.

mti