Olimpiai galambok

Olimpiai galambok

Megkezdődött a 34. postagalamb olimpia pénteken a fővárosban, az ünnepélyes megnyitón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes azt mondta: nagy megtiszteltetés, hogy több évtized után ismét Magyarország adhat otthont a rendezvénynek.

Semjén Zsolt felidézte, hogy a galambászat szinte egyidős az emberiséggel, hiszen postagalambra utaló jelek már II. Ramszesz sírkamrájában is találhatók Hozzátette: Magyarországra valószínűleg a török időkben jutott el a galambászat, történeti adatok szerint Szeged ostrománál a budai pasához az ostromlott pasa ezen az úton küldött üzenetet. Kitért arra is, hogy a postagalamb a történelem mellett a magyar irodalom részévé is vált, miután Zrínyi Miklós szintén megénekelte Szigetvár ostromáról szóló eposzában. Szólt a postagalambok első világháborúban játszott üzenetközvetítő szerepéről, és arról, hogy a német, az angol és a francia történelemben egyaránt ismertek olyan hős madarak, amelyek katonák életét mentették meg. Az olimpia az egész ország számára tanulsággal bír, megdöbbentő, hogy egy ilyen kistermetű madár milyen képességekkel bír – emelte ki, és végül azt kívánta, a postagalambászat még tovább fejlődjön Magyarországon és az egész világon. V. Németh Zsolt, a földművelésügyi tárca államtitkára arról beszélt, hogy a rendezvény lehetőséget ad a tapasztalatok kicserélésére, hogy a résztvevők megosszák tudásukat egymással. Ugyanakkor az olimpiára kilátogató vendégek is tanulhatnak a galambászoktól és a galambokról egyaránt – állapította meg. Kiss Norbert, sportért felelős helyettes államtitkár köszöntőjében szintén méltatta a postagalambsportot, majd sikeres versenyzést és tanácskozást kívánt. Bárdos István, a Magyar Postagalamb Szövetség elnöke emlékeztetett: negyven éve adott otthont Budapest postagalamb olimpiának és nagy megtiszteltetés, hogy újra vendégül láthatják a világot. Jelezte: a vasárnapig tartó rendezvényen 21 ország vesz részt. José Tereso, a Nemzetközi Postagalamb Szövetség elnöke rámutatott: a galambászat élő sport, ami működik mind a mai napig. Utalva a világ minden tájáról érkezett résztvevőkre kiemelte: elmondható, hogy a mai napon Budapest a galambászat fővárosa. Köszöntötte a résztvevőket Hegedűs Csaba, a magyar olimpiai sport 100. aranyérmese is.

A postagalambászok nemzetközi szervezete (FCI) kétévente rendezi meg az olimpiát. A galambászok azokkal a madarakkal indulhatnak, amelyek olimpiai gyűrűvel rendelkeznek és az elmúlt két évben jó eredménnyel szerepeltek több megmérettetésen.

Az olimpián két kategóriában versenyeznek egymással a galambok. A sportverseny kategóriában az elmúlt két évben elért eredményeik alapján pontozzák az állatokat, és négy távon hirdetnek eredményt: rövidtáv (100-350 kilométerig), középtáv (300 és 600 kilométer között), hosszútáv (500 és 800 kilométer között) és maraton (800 kilométer felett). Emellett az állatok szépségét is jutalmazzák az úgynevezett standard kategóriában.

Az FCI-nek 65 országból több mint 2 millió regisztrált tagja van. A szervezet olimpiájának első alkalommal Lille adott otthont 1949-ben. Magyarország legutóbb 1975-ben volt rendező. A következő olimpiát 2017-ben Belgiumban rendezik.

(MTI)