Olcsóbban válthatják ki a kerékpárosok a szürke rendszámot

Olcsóbban válthatják ki a kerékpárosok a szürke rendszámot

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) alapján teljesült a kerékpárosok kívánsága, mivel simán és olcsóbban válthatják ki a harmadik – más néven szürke – rendszámot.

A tárca közleményében azt írták, a szabálymódosítás számottevően megkönnyíti mindazoknak a bicikliseknek a helyzetét, akiknek a gépkocsi vonóhorgára szerelhető kerékpárszállító eszköze eltakarja a rendszámot.

A kormány internacionális példák alapján négy hónapja tette lehetővé a harmadik rendszám kiváltását – idézték fel. A korszerű típusú hatósági jelzés a kerékpárszállító berendezés hátuljára helyezhető, mindent összevetve az autósoknak a továbbiakban nem kell foglalkozniuk az eredeti hátsó rendszám átszerelésével.

A hétvégén hatályba lépő előírásoknak betudhatóan az okmányirodákban simán, műszaki szemle nélkül igényelhető és átvehető a szürke rendszám.

Egy júniusi törvénymódosítás más, vonóhorogra szerelhető szállítóeszközökön is kínálja a harmadik rendszám használatát – írták.

Hangsúlyozták, hogy a szürke rendszám kiváltása nem kötelező: a vonóhorgos kerékpárszállítót ritkábban, egy-egy utazáshoz használók a továbbiakban is átszerelhetik a gépkocsi hátsó rendszámát.

A minisztérium alapján jól mutatja a valós igényeket, hogy július végéig csaknem négyezer harmadik rendszámot váltottak ki. Az eljárás komfortosabbá és olcsóbbá válásával várhatóan még több kerékpározó él ezt követően a lehetőséggel – olvasható a közleményben.

mti