Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejleszt a TS Labor Kft.

Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejleszt a TS Labor Kft.

Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejleszt a TS Labor Kft. uniós támogatással a Pannónia Medicina Zrt. -vel és a Szegedi Tudományegyetemmel kooperálva – tájékoztatta a egyetemi intézmény közkapcsolati igazgatósága a sajtó képviselőit.

Az agrotechnológia fejlődésének egyik legdinamikusabb ágazata a talajmentes növénytermesztési módszerek csoportja. Ezek egyike a hidropónia, ahol a növények gyökerei egyedi tápoldatba merülve veszik fel a elengedhetetlen tápanyagokat. Ezzel a eljárással esély nyílik jó néhány táplálék, takarmány-, és gyógynövényfaj vertikális termesztésére. A precízen kontrollált termesztési körülményeknek hála a növények hasznosítható beltartalma is javítható, ezzel a produktumok minőségét a szokásoknak megfelelő termőföldes módszerek fölé helyezve.

A gyakorlatban ellenben a hidropóniás eljárások nem optimalizáltak; a rendszerek fizikai, kémiai és biológiai paramétereinek beállítása összetett feladja a leckét. A növények gyökérzetének tápanyagfelvevő képessége függ a kémhatástól és a hőmérséklettől, ugyanakkor ezek a paraméterek a tápanyagok oldhatóságát is erőteljesen befolyásolják, mindent összevetve a rendszerek kialakítása kompromisszumos megoldásokat igényel. A nanorészecske kolloidokkal történő hidropóniás tápanyagleadás korszerű lehetőséget ad a módszer optimalizálására, tudniillik a részecskék legelőnyösebb felületi stabilizálásának támogatásával olyan rendszereket valósítható meg, melyek paraméterei az adott növény igényeihez szabhatók.

A tudósok célja a tápoldat-kolloidok fejlesztése mellett a hidropóniás rendszerek növénytámogató ültetőközegeinek fejlesztése annak érdekében, hogy a leghatékonyabban lehessen felhasználni a nanorészecske-kolloid alapú tápoldatokat. A mesterek olyan korszerű, automatizált és multifunkcionális hidropóniás rendszert fejlesztenek, amely a ebben a pillanatban használt tradicionális tápoldatos megvalósításoknál jóval hatékonyabban formálható a növények értéknövelő termesztési igényeihez.

A projektben a hidropóniás eljárással termesztett növények részére olyan specifikus tartósítási eljárást is kidollgoznak, amely megőrzi azok javított beltartalmi értékeit. Az ilyen feladatok ellátására egyre nagyobb teret hódít a fagyasztva szárítás (liofilizálás), amely eredményesen képes a növények víztartalmát lecsökkenteni a szárazanyag-tartalmukat nagymértékben megkímélve. Olyan növényspecifikus liofilizálási protokollokon dolgoznak, amelyek nyomás és hőmérséklet körülményei alkalmazkodnak a növények antioxidáns vegyületeihez (C-vitamin, glutation, D-vitamin, flavonoidok). A mesterek kidolgoznak három mikrozöld felhasználásával készülő megnövelt antioxidáns, C- és D-vitamin tartalmú táplálékkiegészítőt is.

A 2025 tavaszáig tartó projekt egész költsége 887 millió forint, amely 68,27 százalékát fedezi uniós segítség.

mti