Nő a juhállomány, mind többen és többen foglalkoznak juhtartással Magyarországon

Nő a juhállomány, mind többen és többen foglalkoznak juhtartással Magyarországon

Magyarországon évről évre bővül az anyajuh-állomány, és mind többen és többen foglalkoznak juhtartással – mondta Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár Mezőhegyesen egy juh bemutató mintatelep átadásán a Földművelésügyi Minisztérium (FM) információja alapján.

Az államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataira hivatkozva ismertette, Magyarországon az anyajuhok száma idén június 1-jén 811 ezer volt, 21 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A növekvő állományszám a kibocsátás bővülésében is tükröződik: a juh- és kecskeágazatban 2010 és 2016 közt 9 százalékos volt a növekedés. Magyarország az Európai Unió negyedik legnagyobb élőjuh-exportőre. A célországok közt meghatározó Olaszország, de tekintélyes volt a forgalom Szlovákiába, Horvátországba, Romániába, Szlovéniába és Törökországba is. Bár a tradicionális piacokon kevesebb lesz a bárány iránti kereslet, ezt az utóbbi hónapokban kompenzálta a Törökországba és az arab országokba irányuló kivitel – írták.

A magyarországi juhfogyasztás csekély, átlagosan, személyenként 0,2 kilogramm. Mindemellett lassan nő a hazai vágások száma, és egyre több félig feldogozott, előre csomagolt juhhús produktum kerül az áruházak polcaira – tették hozzá. Az FM a termeléshez kötött anyajuh támogatással, átmeneti nemzeti támogatással és tenyészkos támogatással támogatja a gazdálkodókat. Czerván György Juh bemutató mintatelep címet biztosított Papp József juhtenyésztőnek Mezőhegyesen. Az OMÉK-on az ez évi Év tenyésztője cím birtokosának az állam egyik hatalmas őshonos cigája törzstenyészete van – olvasható a közleményben.

mti