New York nemzetközileg az egyik legelismertebb pénzügyi centrum

New York nemzetközileg az egyik legelismertebb pénzügyi centrum

A legmodernebb átfogó befektetői felmérés alapján az intézményes piaci szereplők már New Yorkot tartják a Föld első számú pénzügyi szolgáltatási centrumának, a ranglistát hosszú évekig vezető London – jóllehet minimális különbséggel – a második helyre került. Lényegesen javult ugyanakkor A főváros pénzügyi központként betöltött szerepének befektetői értékelése.

Az egyik hatalmas londoni pénzügyi tanácsadó csoport, a Z/Yen Group félévente összeállított, 24. kiadásánál tartó ranglistája (Global Financial Centres Index, GFCI), amely bonyolult, 137 kritériumot és 2453 befektetői értékelést súlyozó mérési módszertannal készült, 110 települést és térséget vizsgál, nullától ezer pontig terjedő értékelési skálán.

A vállalat Londonban ismertetett új, őszi mindenre kiterjedő rangsorában az első két helyen álló New Yorkot és Londont Hongkong, Szingapúr és Sanghaj követi a felső ötös mezőnyben. Az első tízben megjelenik még Tokió, Sydney, Peking, Zürich és Frankfurt.

A főváros 18 helyet javítva a 71. helyre került a tavaszi ranglistán elfoglalt 89. helyezés után, 584 pontot gyűjtve a megszerezhető ezerből. A magyar főváros a márciusban összeállított előző GFCI-sorrendben 547 pontot szerzett.

A közép- és kelet-európai EU-mezőny legnagyobb vesztese ugyanakkor Varsó, amelyiknek a felmérésbe bevont intézményi befektetők ezúttal 592 pontot adtak a tavaszi 620 helyett. A lengyel főváros ezáltal 21 helyezéssel visszacsúszva a 66. helyen áll a márciusi 45. helyezés után.

Moszkva a 83. helyre került, ugyanoda, akárhova a tavaszi ranglistán, de befektetői értékelése 16 ponttal, 555-ről 571 pontra javult.

London a modern rangsorban 786, New York 788 pontot kapott a megszerezhető ezer pontból.

A márciusban összeállított előző mindenre kiterjedő ranglistán London 794, New York 793 pontot szerzett, de a Z/Yen módszertani meghatározása alapján azok a pénzügyi központok, amelyeket húsz pontnál kisebb értékelési különbség választ el egymástól, gyakorlatilag azonos megítélésűnek tekinthetők.

Az ismertetett őszi GFCI-ranglistán London 8, New York 5 ponttal kevesebbet kapott, mint a tavaszi felmérésben.

A Z/Yen szakértői a korszerű összeállításhoz fűzött elemzésükben hangsúlyozzák, hogy a Brexit-folyamat teremtette bizonytalanságok folytán a befektetői felmérés Londonban dolgozó résztvevői kevésbé bizakodó véleményeket hangoztattak London pénzügyi központként betöltött jövőbeni szerepéről, mint a másutt dolgozó válaszadók az ő településük pénzügyi szolgáltatási szerepének jövőjéről, jóllehet általánosságban ennek a fordítottja szokott érvényesülni, vagyis a megkérdezett piaci szereplők rendszerint derűlátóbban ítélik meg saját tevékenységi bázisuk helyzetét, mint más pénzügyi központokét.

A Z/Yen elemzői kiemelték ezzel összefüggésben azt is, hogy Zürich, Frankfurt, Amszterdam, Bécs és Milánó szintúgy előrelépett a modern ranglistán. A ház alapján nem kizárható, hogy e pénzügyi központok népszerűbbé válásához a Londont övező Brexit-bizonytalanság is hozzájárult.

A társaság szakértői hangsúlyozzák ugyanakkor azt is, hogy New York nem első alkalommal szerezte meg az első helyezést London előtt – ez történt a 15., a 16. és a 17. GFCI-ranglistán is –, és London később valószínűleg megint visszakerül a lista élére.

Megfigyelhető ugyanakkor a jókora kínai központok előretörése: a harmadik helyezett Hongkong befektetői értékelése már csak 3 ponttal marad el Londonétól, Sanghaj bekerült az első öt közé, kiszorítva ebből az elit mezőnyből Tokiót, amely a 6. helyre lépett vissza, Peking ugyanakkor bekerült a felső tízes csoportba: a kínai főváros három helyet javítva a 8. helyen áll.

mti