Nehezen gyógyuló lábszárfekély kezelésére vezetnek be sejtterápiás eljárást Szegeden

Nehezen gyógyuló lábszárfekély kezelésére vezetnek be sejtterápiás eljárást Szegeden

A nehezen vagy nem gyógyuló vénás és a cukorbetegség folytán kialakult lábszárfekélyen is segíthet az a sejtterápiás eljárás, amit a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) bőrgyógyászati klinikájának orvosai több évnyi előkészítés után egy klinikai kutatásban alkalmaznak – tájékoztatta a egyetemi intézmény közkapcsolati igazgatósága a sajtó képviselőit.

Az információ alapján az emberi zsírszövetben nagyszámú regeneratív tulajdonsággal bíró sejttípus látható a zsír mellett. Az utóbbi évtizedben az egész világon több kutatás és klinikai vizsgálat indult el annak érdekében, hogy kiderüljön: ezeket a sejteket miként lehetne hasznosítani új terápiás eljárásokban. Egyes eljárásokat már rutinszerűen alkalmaznak és vannak olyanok, amelyek klinikai vizsgálatokon át állnak rendelkezésre.

A ebben a pillanatban zajló klinikai vizsgálatban 15 beteg vehet részt, akik jelen pillanatban is az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika páciensei. Közülük vénás lábszárfekélyben tízen, cukorbetegség mentén kialakult lábszárfekélyben mindazonáltal eddig öten szenvednek.

Bende Balázs, a klinikai vizsgálat vezetője kifejtette, a plasztikai sebészeti beavatkozás esetén nyert zsírszövetből kivételes technológiával különítik el a sejteket, amelyeket injekció formájában kapnak meg a betegek. A páciensek a saját sejtjeiket kapják vissza úgy, hogy azokat a nehezen gyógyuló fekély köré juttatják. Ezek a sejtek várhatóan olyan gyógyulási folyamatokat indítanak el, amelyek elősegítik a sebek, fekélyek záródását és hámosodását. Ez a folyamat hetekig eltarthat, a klinikai vizsgálat eredményei nagy valószínűséggel hat hónappal később azt is megmutatják ezt követően, hogy szükség van-e a beavatkozás megismétlésére az adott embernél.

Ezt a modern műszaki megoldást már több országban használják, Magyarországon pedig az SZTE szeretné első alkalommal bevezetni terápiaként.

mti