Négy nap alatt harminc előadás a bábszínházak találkozóján Kecskeméten

Négy nap alatt harminc előadás a bábszínházak találkozóján Kecskeméten

Négy nap alatt harminc előadást mutatnak be október 3. és 6. közt a Magyarországi Bábszínházak 14. Találkozóján Kecskeméten – tájékoztatta a sajtó képviselőit a rendezvénysorozatot szervező kecskeméti Ciróka Bábszínház igazgatója.

Kiszely Ágnes közölte: az előző, két éve megszervezett találkozó a Ciróka Bábszínház harmincadik születésnapjához csatolható, amíg az ez évi négynapos program ugyancsak egy jubileumi programsorozat kimagasló eseménye lesz. A Nemzeti Kulturális Alap tudniillik 2018-ban ünnepli megalakulásának huszonötödik évfordulóját, és az alkalomra rendezett parádé huszonöt eseményének egyike a Magyarországi Bábszínházak 14. Találkozója lesz.

Kiemelte, a találkozóra nem válogatják az előadásokat, valamennyi hivatásos bábszínház saját maga dönti el, melyik produkcióját hozza. A tradíció szerint az előadásokat mesterek részvételével naponta megvitatják.

Mint hangoztatta még, négy napra Kecskemétre várják az igazgatókat, művészeti vezetőket, rendezőket, tervezőket, dramaturgokat, zeneszerzőket, bábszínészeket, gyakorlatilag a mesterség valamennyi képviselőjét. Az előadásokon naponta várhatóan 200-250-en vesznek ezt követően részt.

Az esemény programjában 22 bábszínház és magántársulat mutatkozik be, de az állandó társulattal nem ellátott, egy-egy produkcióra összeszerveződő fiatal művészek, pályakezdők részére is biztosítanak bemutatkozási lehetőséget.

Idén is jelen lesznek Kecskeméten a határon túli, magyar nyelven játszó társulatok képviselői is, akik nemcsak értékes szakmai jártasságokat szerezhetnek, hanem lehetőséget is kapnak a magyarországi szerzők megismerésére, meghívására, saját produkcióik kiajánlására, cserejátékok lebonyolítására.

A bemutatott előadások közül kettő a nagyközönség részére is nyitott. A Vojtina Bábszínház A só című meséjére és a Napsugár Bábszínház A helység kalapácsa című produkciójára bárki jegyet válthat. Mindkét előadás a kecskeméti Katona József Színházban lesz megfigyelhető.

Az esemény kísérőrendezvényeként október 6-án Kecskemét főterén és az Emlék/Tár/Téren egymást váltják a fellépő társulatok, mivel a Griff Bábszínház, Pályi János, a Ziránó Színház, a Mikropódium Családi Bábszínház, a MárkusZínház, a Kabóca Bábszínház és a Tintaló Társulás szabadtéri előadásai várják az érdeklődőket. Lesz nép- és korunkbeli mese, tradicionális történet és vásári játék, bravúros technikai megoldásokat felvonultató parányi bábszínház és varázslatos cirkuszi produkció.

A tíz előadás mellett izgalmas és mulattató kísérőprogramokkal is várják a családokat. A főtéren Bartha Tóni csúzlizdája, Kádár Ferkó Fotószínháza és a Ládafia Színház körhintája mellett lesznek ügyességi játékok és bábjáték-automata is.

A bábszínházak találkozóját 1992-ben a Kovács Géza igazgatása alatt funkcionáló kecskeméti Ciróka Bábszínház azért hívta életre, hogy egy olyan szakmai fórum segítse a műfaj hazai képviselőit, amelyen a bábszínházi szerzők jelen lehetnek, megismerhetik egymás munkáit és beszélgethetnek a látottak mellett más, a szakmát érintő aktuális kérdésekről. A rendezvény az elmúlt huszonöt év alatt olyan rangos eseménnyé vált, melynek kétévenkénti megrendezését – mind a szakmai fejlődés, mind a bábszínházi műfaj jövője szempontjából – a magyar bábszínházi hivatás egésze kiemelkedően fontosnak tartja – nyilatkozott Kiszely Ágnes.

mti