Nagyfokú Gross Arnold-életműkiállítás nyílik Budapesten

Nagyfokú Gross Arnold-életműkiállítás nyílik Budapesten

Nagyarányú Gross Arnold-életműkiállítás nyílik a Kossuth- és Munkácsy díjas grafikus és festőművész születésének 90. évfordulója alkalmából december 6-án Budapesten a Széphárom Közösségi Térben, ahol bemutatják a jubileumra készült nagymonográfiát is.

A művészet kertje – Gross Arnold 90 című, január 31-ig megfigyelhető bemutatón Gross Arnold (1929-2015) legjellemzőbb témakörei alapján csoportosítva jelennek meg legismertebb kompozíciói – olvasható a sajtó számára elküldött tájékoztatóban.

A széles körben kedvelt és ismert grafikusművész fél évszázados pályája esetén a rézkarcolás egyik legjobb magyarországi mesterévé vált. Csipkeszerű aprólékossággal megmunkált grafikáin tündéri mesevilág kel életre, dugig emberarcú, mosolygó virágokkal, madarakkal, angyalokkal és tündérekkel – idézi a tájékoztató Révész Emese művészettörténészt, a bemutató kurátorát, a nagymonográfia tanulmányának szerzőjét.

A bemutató középpontjában a karácsony és a játék áll. Gross Arnold maga is örök gyermek volt, aki nem kizárólag játékos rajzain, hanem a valóságban is imádott játszani, így az életműkiállításon a művek mellett megidézzük jellegzetes tárgyvilágát, a képein is megjelenő karácsonyfa körül zakatoló kisvasúttal – mondta a művészettörténész, kiemelve, hogy a expo különlegességét a technikailag kivételes színnyomatvariációk és a ritkán megfigyelhető olajfestmények és diorámák jelentik. Utóbbiak a Gross-féle fantáziavilág térbeli kiterjesztései: a festmények apró figurákkal, tárgyakkal történt kiegészítései, babaházakra emlékeztető miniatűr dobozterek.

A expon Gross Arnold kevés és ritkán megfigyelhető olajfestményei közül is megjelenik egy-két, mindent összevetve a Beszélgetések a barátságról nagyméretű festménye és az egykor a Buda Penta Hotel részére készült két nagyméretű installációja, amelyek még nem voltak ugyanabban a helyiségben bemutatva – nyomatékosította művészettörténész.

Az MTVA Archívum jóvoltából a tárlat keretében folytonosan érzékelhető lesz Sós Mária 1978-as Játék-Film című, Gross Arnoldról készült portréfilmje.

A bemutató anyagát a Gross Arnold Galéria és a Jászi Galéria gyűjteményéből állították össze, kiegészítve magángyűjtők, az ibis Mercure Castle Hill, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből származó alkotásokkal.

Négy éve hunyt el Gross Arnold, a nemzet művésze, Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus és festőművész, a rézkarc műfajának megújítója, Magyarország egyik legismertebb és leginkább közkedvelt képzőművésze. A tordai születésű művész november 25-én ünnepelte volna 90. születésnapját. Ez alkalomból jelenik meg a Gross Arnold Galéria több éves előkészítése és kutatása nyomán született nagymonográfia Révész Emese művészettörténész tanulmányával. A művészet kertje – Gross Arnold (1929-2015) művészete című több mint 300 színes képpel illusztrált monográfia a tanulmány mellett korabeli irományok, forrás szövegek, közeli jó barátok visszaemlékezései és a hagyatékot ápoló fiának bevezetője teszik teljessé – írták a tájékoztatóban.

mti