Muzsikál az erdő rendezvénysorozat a Mátrában

Muzsikál az erdő rendezvénysorozat a Mátrában

Hagyományos és népzenei koncertek, szakvezetéses erdei séták és ismeretterjesztő előadások is várják az érdeklődőket a Muzsikál az erdő – Mátrai Művészeti Napokon július 2. és 10. közt a Mátra lábától a Kékestetőig.

Szabó Lajos erdőmérnök, főszervező a rendezvénysorozatot beharangozó hétfői budapesti sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a programsorozat idén első alkalommal határokon átnyúló lesz, mivel a nyitónapnak a felvidéki Fülek ad otthont, a Muzsikál az erdő őszi, Gyula térségében szerveződő programsorozata mindazonáltal egy napra ezután a Partiumba „látogat”.

A 13. Mátrai Művészeti Napoknak Fülek mellett Gyöngyöspata, Mátraverebély-Szentkút, Gyöngyöstarján, Szurdokpüspöki, Bátonyterenye-Szorospatak, Kékestető és Galyatető ad helyszínt.

A főszervező kiemelte: a Muzsikál az erdő leglényegesebb üzenete, hogy az erdő nemcsak egy nélkülözhetetlen, megújuló természeti kapacitás, hanem testi-lelki feltöltődésünk igaz forrása. A találkozó célja az erdő, a zene, a művészet erejével az embereket a környezettudatos, fenntartható életvitel irányába fordítani.

A programok közt a szakvezetéses erdei séták, ismeretterjesztő előadások, hagyományos és népzenei koncertek mellett kiállítások, erdei sportrendezvények, – teljesítménytúra, tájfutóverseny, kerékpártúra – gyerekfoglalkozások, fenntartható gazdálkodási példák és helyi gyártmányok bemutatója, emellett falusi vendéglátás, helyi ételek kóstolója is megjelenik.

A füleki nyitónapon fellép mások mellett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóiból álló zenekar Ménesi Gergely vezényletével és a Dűvő Zenekar, meglepetés műsort adnak a Virtuózok, Szabó Miklós erdőmérnök interaktív bemutatót tart, és felavatják Józsa Judit kerámiaszobrász Összetartás emlékplakettjét.

A gyöngyöspatai programot a Talamba Ütőegyüttes és a Cimbaliband, a mátraverebélyit a Muzsla Néptáncegyüttes és az Egri Szimfonikus Zenekar koncertje színesíti. Gyöngyöstarjánban mások mellett a Nógrád Néptáncegyüttes és a Fölszállott a páva felfedezettjei, Szurdokpüspökiben a Misztrál és a Brassdance mulattatja a közönséget.

Bátonyterenyén például a Maconkai Néptáncsoport, ezenkívül Szokolay Dongó Balázs (duda, furulya) és Havasréti Pál (tekerő, koboz,cselló), Kékestetőn Pál István Szalonna és bandája, Galyatetőn a Pro Kultúra Férfikar, Palya Bea és ifjabb Tóth István, Gyöngyössolymoson a Muzsikás Együttes és a Monarchia Szimfonikus Zenekar ad erdei hangversenyt.

A Muzsikál az erdő őszi rendezvénysorozata Gyula térségében várja ezután a érdeklődőket szeptember 30. és október 2. közt.

A sajtótájékoztatón bemutatták Szokolay Dongó Balázs Muzsikál az erdő című modern albumát, amelyen székely, szerb és horvát dallamok is megszólalnak. Szabó Lajos véleménye alapján Szokolay Dongó Balázs muzsikájával soha nem látott mélységekbe és magasságokba vezeti hallgatóságát az ősi emberi érzésvilág sajátos közvetítésével. Nemcsak a duda és a furulya a hangszere, hanem az avar, a kő, az ágak, a fa, az egész teste hangszer – hangoztatta a főszervező.

mti