Múzeumként nyílik meg tavasztól a brüsszeli városháza

Múzeumként nyílik meg tavasztól a brüsszeli városháza

Múzeumként nyílik meg, és egész körűen látogathatóvá válik a brüsszeli városháza tavasztól – tájékoztatott a The Bulletin című angol nyelvű belga hírportál.

A beszámoló alapján január centrumában költözik ki a történelmi épületből a belga főváros vezetése, miután elkészült az adminisztráció részére tervezett korszerű létesítmény Brüsszel centrumában.

Az 1998-ban az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított brüsszeli főtéren, a Föld legjobb kinézettel rendelkező terei közt nyilvánított Grande Place-on felfedezhető gótikus objektum 1936 óta várja az érdeklődőket, ebben a pillanatban szerdán és vasárnap, mindössze vezetéssel, francia, holland és angol nyelven.

Tavasztól a szokásos múzeumi nyitva tartás alapján lesz szemrevételezhető.

A hét emelet magas városháza építése 1401-ben kezdődött és 1455-ben fejeződött be. A brabanti és hagyományos gótikus megjelenés jegyeit viselő ház tornya 96 méter magas, csúcsán Szent Mihály ötméteres, aranyozott fémszobra megfigyelhető. A homlokzatot díszítő kőszobrok a település előkelőségeit, ezenkívül szenteket és allegorikus alakokat ábrázolnak. A jelen pillanatban érzékelhető szobrok másolatok, az eredetiek a városházával szemben felfedezhető települési múzeumban vannak kiállítva.

A spanyol örökösödési háború után Brüsszel a Habsburgok osztrák ágához került. 1695-ben XIV. Lajos francia király hadserege körbe zárta és ágyúzta a települést. A városháza belseje kiégett. Ezt követően építették újjá az óváros központját, a Grand Place-t és környékét.

mti