Mobil couture: egy ruhakollekció, melyet csakis mobiltelefon támogatásával terveztek meg és gyártottak le

Mobil couture: egy ruhakollekció, melyet csakis mobiltelefon támogatásával terveztek meg és gyártottak le

A divatiparban nehéz újat mutatni, a francia tervezőnek, Aurélie Fontan-nak pedig sikerült: kivitelezte az első olyan kapszula gyűjteményt, amit mindössze okostelefon hozzájárulásával tervezett meg és készített le.

A Samsunggal kooperálva Aurélie a Mobile Couture kollekciójának hét főbb lépésből álló kivitelezéséhez csupán a Galaxy Note9 készülékét használta.

A Galaxy Note9 S Pen tollának betudhatóan precízen tudta felskiccelni a terveit, miközben a konstrukció tekintélyes teljesítményének, tárhelyének mitöbb a technológiai berendezésekhez való akadálytalan csatlakozásnak betudhatóan valós időben szerkeszthette az anyagokat, felgyorsítva és megújítva a tervezés egyes fázisait és a végső gyártást – mindezt egyetlen, a zsebében elférő készülékről. Mindössze egy szemléletes adat a sok közül: Aurélie a Galaxy Note9 modernizált igénybevételével 40 százalékkal felgyorsította a prototípus megalkotásának fázisait, a gyűjtemény a szokásos 14 nap helyett mindössze 8 nap alatt elkészült.

Inspiráció elsőkézből

Aurélie az ikonikus S Pen és a telefon kamerája támogatásával örökítette meg azokat az ötleteket, momentumokat, amelyekből később ihletet merített a digitális vázlatfüzetéhez.

Az egyetlen töltéssel is akár 24 órán át üzemelő aksinak, illetve a óriási tárhelynek hála Aurélie akkor is dolgozhatott, amikor éppen úton volt.

Vázlatrajzok, minták és rögzítések

A ruha formáját, a szövetmintákat és a rögzítő kampókat Aurélie olyan könnyedséggel alkotta meg a finom hegyű S Pennel, mintha csak ceruzát használna a papíron, viszont ezúttal a Note9 hatalmas, 6,4 colos megjelenítője szolgált vázlatfüzetként.

A 3D-nyomtatott műanyag rögzítések gyártása

A bonyolultabb rögzítéseket az OnShape nevű applikációban építették fel újra a rajzok alapján, mindent összevetve a digitális tervek már alkalmasak voltak 3D nyomtatásra.

Ezeket a fájlokat a telefonról közvetlenül továbbították az Ultimaker 3D nyomtatóra. Ehhez a folyamathoz ezelőtt számítógépre volt szükség.

A 3D nyomtatás folyamata élőben nyomon követhető volt a telefonon, ezáltal Aurélie szükség során bármikor módosíthatta a terveket.

Minták felfestése távolról, vezeték nélkül

A szabásmintákat vezeték nélkül továbbították a Joto X-re, egy fejlett, digitális robot rajzolóeszközre, amely rámásolta a komplex mintát a ruha bőr anyagára.

A végső megjelenés

A mintás bőranyagokat 3D nyomtatott öltésekkel illesztették össze, ezáltal nyerte el a ruha a végleges formáját.

Továbbiakban a digitális brosúra összeállítása következett. Ehhez Aurélie a Bluetooth-kompatibilis S-Pen tollat használta, amellyel úgy tudott fényképeket készíteni, hogy hozzá sem kellett érnie a telefonhoz. Ezáltal folyamatosan volt egy szabad keze, hogy elvégezhesse a végső simításokat, ezáltal példásan beállított fotókat készíthessen.

Hogy a fényképezés még egyszerűbb legyen, a Note9 nagy tudású kamerája a ‘Hibaérzékelő’ funkciók segédkezésével a kép elkészítése előtt felhívta a figyelmét a lehetséges problémákra.

„A kreativitásomat nagyban inspirálják a tudományban és a technológiában rejlő eshetőségek, így roppant módon izgalmasnak találtam, hogy van egy okostelefon, amely magában hordozza a potenciált egy egész gyűjtemény megtervezéséhez és megvalósításához – mondta Aurélie Fontan. Folyamatosan ambiciózus ötleteim voltak, amelyek feszegették a tradicionális divatipari megoldások határait. Fiatal tervezőként felszabadító érzés volt látni, hogy elképzeléseim hogyan kelnek életre egyetlen konstrukció hozzájárulásával, amit folyamatosan magamnál tarthatok.”

A Mobil Couture gyűjtemény darabjai a progresszív dizájnt helyezik előtérbe, átgondolt alternatívát nyújtanak a fast fashion vállalkozásbeli modelljére és a legtöbbet hozzák ki a digitális és mobiltechnológiában rejlő lehetőségekből. A ruhák újrahasznosítható bőrből, biológiailag lebomló 3D műanyag rögzítésekkel készültek, a tervezési és gyártási folyamat összesen hat hetet vett igénybe.