Milyen tévét vásároljunk sportrajongóként?

Milyen tévét vásároljunk sportrajongóként?

Szeptember beköszöntével elérkezett a focirajongók ideje, mivelhogy a tavaszi kihagyás után – részben zárt kapuk mögött –, kezdetét vette a labdarúgóidény. A közvetítéseket a járványügyi helyzet okán most sem ajánlott zsúfolt közösségi helyszínekről – kivetítős sörsátrakból, kocsmákból – követni, kívánatos az otthonunk kényelméből szurkolni a válogatottnak és kedvenc csapatainknak. De milyen képernyőn javasolt néznünk az mérkőzéseket, ha a négy fal közt is keresztül szeretnénk adni magunkat a szurkolói élménynek? Az LG szakértői most összegyűjtötték a sportközvetítésekhez is ideális tévé kiválasztásához elengedhetetlen szempontokat.

Mekkora legyen?

Sokan azt vallják, hogy akkora tévét kell vásárolni, amekkora csak a helyiségben elfér. A nagyméretű képernyő különösen jelentős lehet, ha példának okáért szűk baráti társasággal néznénk a mérkőzéseket. Az LG szakértői alapján általánosságban elmondható, hogy a képátlót 2-2,5 körüli értékkel beszorozva kapjuk meg az ideális nézési távolságot. Ez az a méret, amin még különösebb erőfeszítés nélkül is átlátjuk ezután, mi történik a egész pályán.

Milyen típusú megjelenítő legyen?

A sportközvetítésekhez ideális megjelenítő legfőbb tulajdonságai a széles betekintési szög, a villódzás- és szakadozásmentes kép és az alacsony válaszidő. Akinek ezek a szempontok kiemelten fontosak, válasszon nanocellás LED-LCD vagy OLED tévét. Az OLED képernyők kifogástalan feketéje mellett a színek szédületesen élethűek és dinamikusak, a nanocellás televíziók mindazonáltal akár 60 fokos betekintési szögből is valóságos, torzításmentes színeket és fényerőt biztosítanak. A széles betekintési szög különösen akkor jelent előnyt, ha a társaság elemei a szoba több pontjából néznék a képernyőt.

Milyen legyen a képminősége?

Ajánlatos előre tájékozódni arról, hogy a meccseket milyen minőségben közvetítik ezt követően, de napjainkban már a legtöbb csatornán HD – vagy egyesesetekben full HD – minőségben élvezhetjük a mérkőzéseket. Ha most vásárolunk készüléket, ajánlatos minél nagyobb felbontású eszközt választani, nehogy pár év múlva elavultnak érezzük a modern műszaki megoldást. „Mivel a legtöbb tévécsatorna még csak mindössze HD-ben sugároz, célszerű olyan tévét a kosárba tenni, ami ellátott az ún. felskálázást biztosító technológiával. Ez az alacsonyabb felbontású full HD filmekből, műsorokból szoftveresen 4K-t megközelítő mozgóképet csinál” – nyilatkozta Slezsák Dániel, az LG szórakoztató elektronikai termékspecialistája. A felskálázással az eredendően alacsonyabb felbontású tartalmakat is nagyképernyőn élvezhetjük.

Hogyan állítsuk be?

Meghatározó, hogy a tévénk beállításai is megfelelőek legyenek a sportközvetítésekhez. A televíziók menüjében többnyire megtalálható képüzemmódokkal (pl. normál, mozi, sport, dinamikus) a tévén nézett tartalom típusához igazíthatjuk a látványt. Ezek az üzemmódok a képek megjelenítését jóformán minden lehetséges módon érintik, azaz egyebek közt befolyásolják a képek fényerejét, színszaturációját, színhőmérsékletét és kontrasztját, de természetesen ezeket akár egyesével is

beállíthatjuk és a saját beállításainkat jó esetben el is menthetjük. Az LG szakértői alapján ellenben bátran rábízhatjuk magunkat a gyártók előzetes beállításaira, vagyis a meccsek során válasszuk a sportmódot!

Extra funkciók sportőrülteknek

A sportközvetítések során óriási előnyt jelent, ha a monitor szélsebes válaszidővel és kimagasló képfrissítési rátával büszkélkedhet. Az LG tekintetében példának okáért az α9 mesterségesintelligencia-processzor 120 Hz-es képfrissítési frekvenciát kínál, ami igazán elbűvölő különbséget jelent a szokásoknak megfelelő televíziókhoz képest. Ugyancsak e gyártó kivételes funkciója a sportriasztás, amivel a nézők nyomon követhetik kedvenc csapatuk soron következő meccseit és eredményeit. Ez természetesen nem kizárólag a focira igaz: a felhasználók több sportágban kiválaszthatják azokat a csapatokat, melyek mérkőzéseiről önműködően információkat óhajtanának kapni. Értesítést kérhetnek tévéjükre példának okáért a mérkőzések kezdetéről és végéről, és a csapat által szerzett pontokról, találatokról, gólokról.