Megjelent a Madármegfigyelők kézikönyve

Megjelent a Madármegfigyelők kézikönyve

Megjelent a Madármegfigyelők kézikönyve; a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője, Orbán Zoltán által írt és a Cser Kiadó gondozásában megjelent hiánypótló kötet célja, hogy segítséget nyújtson a távcsöves madármegfigyelés iránt érdeklődőknek.

Az MME információja alapján a kemény táblás borítójú, A4-es méretű könyv többek között olyan alapismereteket magába foglal, amelyek támogatják a madártan iránt érdeklődőket a felszerelés kiválasztásában, a madárhatározó használatában, ezenkívül a települések madárvilágának megismerésében.

A kötet 176 oldal terjedelemben, 4 fejezetben és 64 alfejezetben, a szerző 358 saját fotójának segédkezésével szemlélteti az eltérő témákat. A kézikönyvet a madármegfigyelési alapismereteken túl, kedvcsinálóként, határon túli utakon készült fotókat és rövid leírásokat magába foglaló oldalak, oldalpárok is színesítik.

A könyv különlegessége, hogy a bemutatott fajokhoz digitális tartalomként a szerző közel hétszáz videója, és egy Ritka madarak megfigyelése itthon és külföldön című tematikus szemezgetés is kapcsolódik az MME YouTube-csatornáján, amit eddig közel 4 millió alkalommal néztek meg több mint 150 országból.

Mint a közleményben megjegyzik, Magyarországon is mindinkább nagy sláger időtöltés a madármegfigyelés, amely világviszonylatban emberek milliói részére jelent szabadidős programot. Az ablakból végzett madarászás után mind többen és többen szereznek be távcsövet, és viszik magukkal azt kirándulásokra, vagy szerveznek kimondottan madármegfigyelő kirándulós programokat. Ezt igazolja az MME szakmai segédkezésével egy-két éve kidolgozott mobiltelefonos madárhatározó alkalmazás és a 2017-ben indult Kezdő madarász vagyok! című kétnapos képzés népszerűsége.

mti