Megjelent a Fonó 25 című könyv

Megjelent a Fonó 25 című könyv

Huszonöt művésszel és a hazai folkpiac másfajta szereplőivel olvasható interjú a Fonó 25 című könyvben, amely a budai zeneház jubileumára jelent meg.

A kötet 25, a Fonó eltérő időszakaihoz kötődő, annak szellemiségét magáénak érző művész vagy menedzser portréinterjúján át igyekszik bemutatni a magunk mögött hagyott negyed évszázadot – megjelenik a Fonó által a sajtó számára eljuttatott ajánlóban.

„A hagyományokhoz kötődésről és az azoktól elrugaszkodásról, nemzedékük kulturális identitásáról és cselekedeteik mozgatórúgóiról vallanak. Eltérő irányból érkeznek, és heterogén irányba tartanak, csakhogy, életpályáikból és saját sorsaikból összeáll az a kultúrtörténeti folyamat, melyet akár szubjektív folktörténetnek is nevezhetünk” – idézte a közlemény a kötet szerzőjét, Jávorszky Béla Szilárd zenei újságírót.

A kötetben Sipos Mihállyal, Gryllus Dániellel, Krulik Zoltánnal, Kása Bélával, Éri Péterrel, Kiss Ferenccel, Dresch Mihállyal, Borbély Mihállyal, Porteleki Lászlóval, Berecz Andrással, Kelemen Lászlóval, Zsidei Jánossal, Csík Jánossal, Liber Endrével, Agócs Gergővel, Herczku Ágnessel, Bognár Szilviával, Lukács Miklóssal, Fitos Dezsővel, Fehér Zsomborral, Csoóri Sándor Sündivel, Paár Juliannával olvasható interjú, ugyanakkor megszólal a könyvben Lukács József, a Fonó alapító-tulajdonosa, továbbá Horváth László, a Fonó igazgatója és Kubinyi Júlia, a Fonó népzenei művészeti vezetője is.

Jávorszky Béla Szilárd újságíró az elmúlt másfél évtizedben jó néhány könyvet írt a könnyed, világ- és dzsessz zenei színtér szereplőiről. Fontosabb művei: A rock története 1-4 és A magyarock története 1-2 (Sebők Jánossal szövetségben), Sziget-könyv, A magyar folk története, Muzsikás 40, A magyar jazz története, Halmos Béla emlékezete, Sebő 70.

mti