Megjelent a Budapest Bár karácsonyi lemeze

Megjelent a Budapest Bár karácsonyi lemeze

Ünnep címmel megjelent a A Budapest Bár korszerű albuma. A karácsonyi hangulathoz illő lemezen kilenc – részben magyar, részben angol nyelvű – feldolgozás és négy új szám hallható.

Az album dalait élőben december 12-én a MOM Kulturális Központban (MOMkult) hallhatja első alkalommal a publikum. Ezen a koncerten a A Budapest Bár valamennyi énekese és zenésze fellép.

„Olyan anyagot szerettem volna készíteni, ami ünnepi hangulatú, de bármikor készségesen hallgatja az ember, nem kizárólag karácsonykor” – idézte a közlemény Farkas Róbertet, a csapat vezetőjét.

A lemezen a A Budapest Bár zenekar (Farkas Róbert – hegedű, brácsa, gitár, ukulele; Farkas Mihály – cimbalom; Farkas Richárd – nagybőgő; Ökrös Károly – harmonika, zongora; és Kisvári Ferenc – dob, ütőhangszerek), ugyanakkor a produkció énekesei (Behumi Dóri, Ferenczi György, Frenk, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Mező Misi, Lovasi András, Németh Juci, Rutkai Bori és Szűcs Krisztián) mellett egy szám erejéig Szalóki Ági is megjelenik, utóbbi a A Budapest Bár indulásakor, az első lemezen énekelt a produkcióban.

A korszerű számok szerzői közt volt Ferenczi György, Kiss Tibor, Rutkai Bori és Farkas Mihály. A lemezre felkerült John Lennon és Yoko Ono emblematikus száma, a Happy Xmas (War is Over) Keleti András fordításában, Eljött az ünnep címmel, a zenekar valamennyi zenészének és énekesének együttes előadásában.

A december 12-i karácsonyi koncertre megvásárolt jegyek nettó árából ezer forintot a csepeli Majd megnövök óvodának adományoznak. A Budapest Bár decemberben még három koncertet ad a MOMkultban, teljesen más programmal: december 5-én Klezmer és pesti dalok című műsorukat mutatják be, december 31-én ugyanakkor két szilveszteri koncertre invitálják a közönséget.

Az elmúlt tíz évben a hazai zenei élet egyik legsikeresebb és leginkább közkedvelt formációjává vált A Budapest Bár 2007 nyarán egy VIII. kerületi bérház 3. emeleti lakóhelyében alakult, az ezelőtt a Kistehén Tánczenekarból és a Romano Dromból ismert Farkas Róbert hegedűs kezdeményezésére. A zenész magyar alternatív zenekarok énekeseit hívta el, akiket arra kért, hogy a század első évtizedeiben kávéházakban, bárokban, trendi mulatókban és régi filmekben elhangzott slágereket énekeljék el cigányzenészekből álló zenekara kíséretével.

A produkció több tízezer eladott lemezen, csaknem száz színházi előadáson, országos és határon túli koncertturnékon van túl.

mti