Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Megalakult a Nemzeti Állatvédelmi Tanács

Együttes érdekünk, hogy az állatvédelem és az állatjólét ügye Magyarországon a következő években is biztos pillérekre, akadémiai és szakmai alapokra épüljön – hangoztatta Nagy István agrárminiszter a Nemzeti Állatvédelmi Tanács alakuló ülésén.

Az Agrárminisztérium információja alapján a találkozón a miniszter kiemelte, a magyarok felelős gondolkodását, az élővilág iránti tiszteletét tükrözi, hogy nagyjából negyedmillióan voltak ott a kormány által indított állatvédelmi online párbeszédben.

Hangoztatta még: az állatvédelem nagymértékű hányadát teszi ki annak a munkának és szemléletváltásnak, amely a biológiai sokféleség megőrzését, az ökológiai rendszerek megóvását, a fenntartható gazdálkodásra épülő, versenyképes termelést szolgálja.

Nagy István hangoztatta, a tanácsadói testület véleménynyilvánítással, az állatvédelemmel és az állatjóléttel kapcsolatos jogszabály-tervezetekhez, kormányzati stratégiához fűzött javaslataival, kezdeményezéseivel, oktatással, felmérésekkel alakítja a hazai állatvédelem jövőjét.

A kitűzött célok sorából kiemelte, hogy a magyar állatvédelem Európa élmezőnyébe tartozzon és az állatvédelem nagyfokúan előmozdítsa a klímapolitika sikerét. A miniszter továbbá fontosnak tartja, hogy a Nemzeti Állatvédelmi Tanács munkájával döntően hozzájáruljon a mindinkább élhető környezet és a versenyképes magyar vidék megteremtéséhez.

Kifejtette: a koronavírus-járvány megmutatta, milyen nagy erő rejlik a hazai agráriumban, a magyar vidékben, a helyi közösségekben, a civil társadalomban. A miniszter reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az alakuló ülés indítson el egy olyan párbeszédet a szaktárcák, a akadémiai intézmények, a szakmai és a közösségi csoportok közt, amely egyetértést hoz létre az állatvédelemhez és az állatjóléthez kapcsolódó kérdésekben.

A rendezvényen a Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos nyomatékosította, a nagy sikerrel zárult állatvédelmi párbeszéd bebizonyította, hogy a témakört széles társadalmi összefogás veszi körbe.

„Nagy örömömre szolgál, hogy a kérdőív két lényeges kérdésében, a felelős állattartásra történő nevelés, azonkívül az ivartalanítás témájában is már most jelentős előrelépés történt, tudniillik a Nébih-hel együtt elindítottuk a Gazdijogsi online képzést, azonfelül az Ivartalanítási programot” – mondta Ovádi Péter.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Állatvédelmi Tanács létrehozását a kitöltők 96,4 százaléka tartotta célszerűnek.

Ovádi Péter kiemelte a tanács hangsúlyos, hídépítő szerepének jelentőségét az állatvédelemben, a testülettől ennek köszönhetően szélsebes reagálást és csapatmunkát vár. A tagok összetételével kapcsolatban rámutatott, hogy az állatvédelem kérdése átjárja a társadalom több rétegét, örök témát kínálva és megoldandó kérdéseket állítva a döntéshozók elé: legyen szó akár a társadalmi ütközőpontok meghatározásáról, vagy a jogszabályok felülvizsgálatáról, de a kulcs az együttműködésben rejlik.

mti