Március elsején nyílik az Utazás 2018 prezentáció

Március elsején nyílik az Utazás 2018 prezentáció

Az idén március 1. és 4. közt rendezik meg az állam és a régió legjelentősebb turisztikai seregszemléjét, az Utazás 2018 kiállítást, a Hungexpo Fővárosi Vásárközpontban 21 állam 280 kiállítója számít a nagyközönségre.

A tárlat belföldi díszvendége Hévíz, a határon túli Marokkó, a belföldi és a határon túli kínálatot külön pavilonban mutatják ezután be. A 41 éve indult rendezvénysorozat idei fő témája az aktív kikapcsolódás, de a turizmus csaknem az összes ága képviselteti ezután magát – ismertette Rafay János. Hangoztatta még: az Utazás kiállítással egy időben rendezik meg a Bringaexpót és a Futó Expót, ezenfelül az állam legnagyobb független, utazókat megszólító rendezvényét, a 6. Járatlan Utakon Fesztivált. Minden egyes esemény ugyanazzal a belépőjeggyel várja az érdeklődőket.

Rafay János közölte, hogy a tárlat első napja zártkörű szakmai nap, a konferenciákon és kerekasztal-beszélgetéseken egyebek közt a belföldi és internacionális turizmus legfrissebb trendjeit, az ágazatot sújtó munkaerőhiányt, az online turizmus tapasztalatait vitatják ezután meg. Külön szekcióban foglalkoznak a gasztro- és borturizmussal, az egészségturizmussal.

Kamal Arifi, a díszvendég Marokkói Királyság követe hangoztatta: múlt évben ősztől két diszkont légitársaságnak van közvetlen járata Budapestről az észak-afrikai állam felkapott térségeibe, Marrákesbe és Agadirba. Ezzel az állam elérhető közelségbe került a magyar utazókhoz, és a két állam turisztikai kapcsolatait is szorosabbra fűzték – tette hozzá. Tárgyalások zajlanak egy harmadik légitársasággal is, a Royal Air Marockal, közvetlen Budapest-járat indításáról – mondta a követtanácsos.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere azt mondta el, hogy kivételes játékokkal, helyitermék-kóstolókkal, koktélokkal és akciós szállásajánlatokkal várják az érdeklődőket. A bemutatón hévízi wellness-hétvégéket sorsolnak ki, s egy családi hőlégballon-repülést lehet nyerni. A hévízi vendégforgalom előző évben rekordot döntött. Az évek óta tartó növekedés hátterében a belföldi kereslet dinamikus növekedése, a német piac stabilizálódása, a közép-európai kíváncsiság erősödése áll, és előző évben az orosz és ukrán résztvevők is visszatértek – mondta.

A sármelléki Hévíz-Balaton Airport regionális reptérré fejlesztését a újabb fejlődés kulcsának nevezte.

mti