Már megtekinthető a Betlehemi jászolkiállítás a Magyarság Házában

Már megtekinthető a Betlehemi jászolkiállítás a Magyarság Házában

Megnyílt az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó kézműves alkotásokat bemutató 23. Betlehemi jászolkiállítás a Magyarság Házában Budapesten.

Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (IPOSZ) elnöke a megnyitón hangoztatta: az IPOSZ és az általa életre hívott A Magyar Kézművességért Alapítvány (AMKA) kiállításával egyik legrégibb és legkedvesebb nemzeti hagyományunkat ápolhatjuk, lehetőséget adva a legkiválóbb magyar kézművesek részére, hogy betlehemi témájú alkotásaikat megismerhesse a nagyérdemű.

Közölte: az ez évi pályázati közleményre 120 határon inneni és túli kézműves nevezett be alkotásaival, amelyek közül 98 szerző csaknem 200 művét válogatta be a professzionális zsűri a tárlat anyagába.

Hangoztatta, a karácsonyi ünnepkör egyik leglátványosabb szimbóluma a liturgikus történetet megörökítő betlehemi jászol. A betlehemezés az egész Kárpát-medencében a legismertebb adventi néphagyományok közé tartozik.

A Magyar Kézművességért Alapítvány – az IPOSZ-szal, a fővárosi Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Kézműipari Tagozatával és a Ciszterci Egyházközséggel kooperálva – októberben 23. alkalommal hirdette meg pályázatát hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek, hivatásos és műkedvelő szerzők, egyének és közösségek részére. Pályázni természetes alapanyagokból csinált, betlehemi jelenet szereplőivel, karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó tárgyakkal, népszokásokat megörökítő alkotásokkal lehetett.

A bemutató anyaga két helyszínen, Budapesten a Magyarság Házában és Veszprémben a Szaléziánum Érsekségi Turisztikai Központban megfigyelhető.

Seres Zsuzsanna osztályvezető, a Magyarság Házának képviseletében közölte: a Magyarság Házában adventi programokat szerveznek hétvégenként. Szombaton az újvidéki Kapisztrán Ferences Ifjúsági Kórus lép fel, jövő szombaton a székelyudvarhelyi Szent Miklós Plébániatemplom Musica Sacra kórusa lesz vendégük.

A bemutató megnyitóján köszöntőt mondott Szedlacsek Emília, az Emmi főosztályvezetője, Semmelweis Tibor, a BKIK Kézműves Tagozatának alelnöke és Brückner Ákos Előd ciszterci plébános is. A találkozón felléptek a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola tanulói és a Metzker Kamaraegyüttes.

Az IPOSZ elnöke Brückner Ákos Elődnek kiemelkedően eredményes és példaértékű tevékenysége elismeréséül az IPOSZ A Magyar Kézművességért Díj aranyfokozatát adományozta.

A 23. betlehemi jászol pályázat eredményhirdetése alkalmával a néprajzkutatókból, iparművészekből és a Ciszterci Egyházközség képviselőiből álló professzionális zsűri javaslatai alapján díjakat osztottak ki. Hasonlóan az előző évekhez, a bemutató anyagából az idén is színes fotóalbum fejlesztett.

A bemutató a Magyarság Házában január 8-ig várja az érdeklődőket, Veszprémben december 11. és január 6. közt nézhető meg.

mti, fotó: Mohai Balázs