Májusra elkészül a felújított szabadtéri színpad Nyíregyházán

Májusra elkészül a felújított szabadtéri színpad Nyíregyházán

Várhatóan májusra befejeződik a szabadtéri színpad rekonstrukciója Nyíregyházán, az 1,2 milliárd forint értékű beruházás esetén teljesen modernebb lesz a nyírségi megyeszékhely jellegzetes kulturális ingatlana.

Kirják Róbert, a Móricz Zsigmond Színház cégvezetője a fejlesztés részleteit ismertető sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a teátrum négy évre kapta meg a szabadtéri színpad üzemeltetésének jogát, előző évben mindazonáltal már a 97 százalékos nézettséggel mentek az előadások a belvárostól nem nagy távolságra található, a Benczúr téren van létesítményben.

A felújítás szükségességét indokolva az ügyvezető igazgató árról beszélt, hogy az ingatlan állapota az előző években felettébb leromlott, kicsi volt a színpad, ráadásul a kiszolgáló helyiségek és a műszaki szerkezetek sem voltak olyan állapotban, amelyek lehetővé tették volna egy-egy nagyobb produkció bemutatását. Amellett tekintélyes költséget jelentett a hang-, a fény-, és a színpadtechnika bérlése is, a beruházás révén viszont a következő szezontól a legkorszerűbb technika fogja szolgálni a közönséget.

A korszerű nézőtér 950 néző befogadására lesz alkalmas, de pótszékekkel akár 999 néző is elhelyezhető lesz. Haladó szellemű kiszolgáló épületeket építenek vizesblokkokkal, kisebb és csoportos résztvevő öltözőkkel, pihenőszobákkal, több raktárral és büfével, felújítják az emblematikus keleti és nyugati kaput, ezek megjelenésükben illeszkedni fognak a színpad hangulatához – ismertette a részleteket Kirják Róbert.

Elmondása alapján teljesen modernebb lesz a növényzet, előrenevelt fákat telepítenek, fémvázas, eltolható ponyvaszerkezetet kap a színpad és a nézőtér, hangfogó falakat építenek, elvégzik a gépház, a rózsakert és a szökőkút egész rekonstrukcióját, ezenfelül éjszakai- és hangulatvilágítást kap az egész színpad és környezete.

A kivitelezés 2017 októberében indult és 2018 májusában fejezik be a rekonstrukciós munkálatokat. Kirják Róbert megjegyezte, az elképzelések alapján a próbaüzem után augusztusban egy „gigaprodukcióval” nyitják meg a nyíregyházi szabadtéri színpadot.